Zacht vallen op houten paletten

Kinderhout maakt houten speelgoedtoestellen voor scholen en speelpleinen. Bang dat uw kleine zich een ongeluk valt? Kinderhout maakt ook de ‘valdempende bodem’ onder die toestellen.

“Het idee voor Kinderhout is drie jaar geleden ontstaan,” zegt Guido Valcke, zaakvoerder van Houtland. “Ons bedrijf produceert vooral tuinartikelen en speelgoedtoestellen voor particulieren. Toen er meer vraag kwam van de openbare openstellingen, beslisten we om de activiteiten op te splitsen en een nieuwe onderneming op te richten.” Kinderhout fabriceert vooral speelgoedtoestellen voor scholen, kinderdagverblijven, parken en pleinen.

Het twintigkoppige bedrijf maakt onder de naam Europlay uitsluitend eigen creaties. Guido Valcke: “Het is een vrij intensieve bezigheid. Onze tekenaar denkt jaarlijks vier thema’s uit. De speelgoedtoestellen beelden vrachtwagens, treinen of boten uit. Op dit ogenblik zijn we bezig met de uitwerking van een vliegtuig.”

Vorig jaar realiseerde Kinderhout een omzet van 2,5 miljoen euro. Tijdens drukke periodes wordt het personeelsbestand aangevuld met uitzendkrachten. Het buitenland is goed voor driekwart van de inkomsten. “Kinderhout is actief in negen landen,” zegt Valcke. “Nederland is onze grootste markt. In ieder land werken we met distributeurs, die hun eigen cliënteel bezoeken.” Ook op de Belgische markt betrekt Kinderhout meestal een derde partij, omdat de markt van de openbare besturen vrij ingewikkeld in elkaar zit.

Milieuvriendelijkheid en recyclage vormen de rode draad in de bedrijfsvoering. Kinderhout gebruikt vooral West-Europese houtsoorten, om het overbodige gebruik van tropisch hardhout terug te schroeven. Kinderhout recycleert jaarlijks ook meer dan duizend autobanden, die gebruikt worden bij schommels en klimrekken.

Naast de speelgoedtoestellen maakt Kinderhout ook het speciale bodemmateriaal Eco-Mulch, dat de val opvangt. Guido Valcke: “De veiligheidsnorm van drie jaar geleden verplicht valdempend materiaal voor speelgoedtoestellen boven één meter valhoogte. We waren de eerste in België om die valdempende bodem te maken uit decoratieve houtsnippers.” Valcke krijgt houten paletten van bedrijven uit de omgeving, versnippert ze en kleurt ze met een biologisch product. Het speelterrein is op die manier niet alleen veilig, het ziet er ook kleurrijk uit.

Melane De Vrieze

Kinderhout recycleert jaarlijks meer dan duizend autobanden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content