Wordt Luc Vandevelde de baas van Carrefour?

Omdat het herstel van Marks & Spencer stokt, verliezen nog eens duizend mensen hun baan. M&S-voorzitter Luc Vandevelde wordt bovendien bestuurder van Carrefour. Overweegt Vandevelde een terugkeer naar Carrefour?

De Britse supermarktketen Marks & Spencer ( M&S) maakte eerder deze week bekend dat hij duizend banen gaat schrappen. Dat is slecht nieuws voor Luc Vandevelde, de voorzitter van M&S. De hersteloperatie die onder zijn leiding werd ingezet, is vastgelopen. Intussen maakt Vandevelde zijn grote comeback bij de Franse supermarktketen Carrefour. Hij was al eens vice-president geworden van de nieuwe entiteit die ontstond uit het samengaan van Carrefour en Promodès in 1999. Nu zal hij in het bestuur de familie Halley vertegenwoordigen. Paul-Louis Halley kwam in december 2003 om het leven in een vliegtuigongeval.

Vorige week deed Vandevelde via zijn investeringsvehikel Change Capital Partners ( CCP) bovendien een bod op het Nederlandse detailhandelsconcern Ven-dexKBB, samen met het Amerikaanse Kohlberg Kravis Roberts & Co. en de Nederlandse durfkapitalist Alpinvest. Het consortium biedt 1,43 miljard euro.

LUC VANDEVELDE (M&S). “Ten onrechte. Ik heb niet de minste intentie om opnieuw actief in dienst te treden bij Carrefour. Ik ben iets meer dan anderhalf jaar geleden bij de groep Halley aanbeland, nadat ik besloten had om bij Marks & Spencer alleen nog maar de functie van non-executive president te vervullen. Bedoeling was om de familie Halley te begeleiden bij een diversificatieproject van de groep. Negentig procent van het patrimonium van de groep is geïnvesteerd in Carrefour. De familie zag mogelijkheden om te investeren in andere bedrijven. Daarin zou dan mijn opdracht bestaan. Ik zou geenszins tussenbeide komen in Carrefour. Dat was een conditio sine qua non vanwege de functies die ik bekleedde bij M&S. Het overlijden van Paul-Louis heeft daar anders over beslist. Men had me gevraagd het voorzitterschap van de groep Halley over te nemen als er iets met hem zou gebeuren. Ik heb die belofte moeten houden en wel voor het geheel van de activiteiten.”

Dus toch een terugkeer naar Carrefour?

VANDEVELDE. “Ja, maar de zaken liggen nu totaal anders. Vroeger was ik er algemeen directeur, dus actief betrokken. Nu zal ik er alleen maar zijn als vertegenwoordiger van de referentieaandeelhouder. Wat niet wil zeggen dat de verantwoordelijkheid er minder om is. Carrefour onderscheidt zich namelijk van de andere naamloze vennootschappen door een aandeelhouderschap dat actiever en presenter is. Het bestaat uit mensen die het management steunen en bijstaan en die iets meer dan normaal betrokken zijn bij de strategie van de groep.”

U bent verantwoordelijk voor de indu-striële diversificatie van de groep Halley. Waarover gaat het precies?

VANDEVELDE. “We willen dicht bij de distributiestiel en de massaconsumptie blijven, zaken die we goed kennen. Laten we zeggen de retailsector in brede zin, wat minder beperkend is dan de term grootdistributie. We gaan dus proberen ondernemingen over te nemen en te ontwikkelen in die sectoren, of toch in sectoren waar de ervaring die we hebben opgedaan van essentieel belang is. We kunnen bijvoorbeeld ondernemingen overnemen die ooit hebben toebehoord aan reuzen als Unilever, Kraft of Nestlé en door die groepen niet meer van strategisch belang geacht worden. Maar het kan evengoed dat we een informaticabedrijf overnemen dat gespecialiseerd is in retailoplossingen.”

Hoe gaat u die investeringen concreet vormgeven?

VANDEVELDE. “We gaan werken met twee entiteiten. Enerzijds hebben we Halley Invest, dat zal investeren in bedrijven die begeleiding nodig hebben op lange termijn. We spreken hier van bedragen boven 200 miljoen euro. Onze tweede arm is Change Capital Partners, dat als opdracht heeft om 300 miljoen euro te investeren in een tiental projecten, die evenwel een levensduur van minder dan tien jaar hebben. CCP heeft overigens zopas zijn eerste transactie afgesloten met de volledige overname van de Britse maatschappij Robert Dias, gespecialiseerd in doe-het-zelf en ijzerwaren.”

Nathalie van Ypersele Jean-Michel Lalieu

“CCP heeft zopas zijn eerste transactie afgesloten: de volledige overname van de Britse maatschappij Robert Dias, gespecialiseerd in doe-het-zelf en ijzerwaren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content