Wordt Dubai partner van Antwerpse diamant?

Erik Bruyland Erik Bruyland is senior writer bij Trends.

Terwijl in de Antwerpse diamantwijk de commotie natrilt omdat het diamantconcern De Beers zijn bevoorrechte relatie met Antwerpen afbouwt, reikt Dubai de hand.

Vorige maand begonnen de bouwwerken aan het Dubai Metals & Commodities Centre ( DMCC), het nieuwe goud- en diamantdistrict van de Verenigde Arabische Emiraten, gelegen in een vrijhandelszone. “100 % eigendom voor buitenlanders, een belasting-vrij regime, kapitaal is volledig repatrieerbaar. Heel wat Indiase diamanthandelaars meldden zich,” zegt chief executive officer Tawfique Abdullah. DMCC bestaat voorlopig uit drie goudraffinaderijen, ateliers voor het maken van juwelen en voor het slijpen van diamant. “En in een derde fase wordt DMCC een handelscentrum,” aldus Tawfique. In zijn witte gewaad heeft hij alles van een oliesjeik. Kroonprins Sheik Mohammed Bin Rashid staat in elk geval ook achter het project van de drie broers Tawfique. Ze bouwden in Dubai een impe-rium uit in de diamanthandel en in juwelierszaken, met vertakkingen tot in Egypte.

“Ik hoor uit diverse bronnen dat er meer activiteit is in Tel Aviv dan in Antwerpen,” klinkt het fijntjes. Omdat we hem ongelovig aankijken, voegt hij er droogjes aan toe: “Zoiets merk je niet in de statistieken.” Meteen gevolgd door: “Ach, in deze business van 55 miljard dollar is Dubai very small.” Maar zonder twijfel ambi-tieus. “Dubai heeft bewezen zéér snel bij te leren.”

Kan Dubai business afnemen van Antwerpen? Bij die vraag kijkt Tawfique Abdullah ons ongelovig aan. “Neen. We can be an extended arm“, een verlengstuk van Antwerpen, Bombay en New York dus. “Antwerpen blijft het belangrijkste diamantcentrum omdat het beschikt over een gesofistikeerd apparaat van logistieke en financiële diensten?” suggeren we. “Ik zou niet zeggen gesofistikeerd, maar well established. Goed ingeburgerd,” corrigeert de CEO. “Wie van zichzelf denkt de beste te zijn, is verloren. Je moet op je hoede blijven, anders val je in slaap.” Een subtiele verwijzing naar Antwerpen?

Tawfique is een gentleman: “Net zo min als België zich tot een goudcentrum zou kunnen ontwikkelen, kan Dubai zich tot een diamantcentrum ontpoppen. Antwerpen bestaat omdat het de wereldmarkt is voor ruwe diamant. Zolang dat vertrouwen ongeschonden is, zal Antwerpen die bevoorrechte positie behouden.”

Complementair

Tawfique Abdullah wil een eenvoudige boodschap overbrengen: “Wij vormen geen bedreiging; Dubai en Atwerpen zijn complementair. Samenwerking, allianties aangaan, joint ventures, dáár is het om te doen in de supplier of choice-strategie van De Beers die nu de toon zet. Het goedkope slijpwerk verhuist naar China en India, maar elk diamantcentrum heeft zijn rol te vervullen. Wie de opportuniteiten in Dubai grijpt, zal meer ruwe en meer gepolijste diamant verhandelen. En je kunt hier juwelen maken. Wij nodigen de Antwerpse diamantairs uit om met Dubai gezamenlijk business te ontwikkelen.”

De Arabische Golf is als kleinhandelsmarkt 700 miljoen dollar waard voor hogere inkomenscategorieën, staat er in de fraaie DMCC-brochure. Kopers komen uit de hele wereld. “Reizigers die steeds moeilijker een Schengen-visum voor de landen van de Europese Unie bekomen of genoeg hebben van de obsessie met antiterroristische controles in de Verenigde Staten, lopen vlot binnen en buiten,” merkt Tawfique Abdullah op. Gespecialiseerde diamantbanken als ABN Amro zijn er aanwezig, Dubai is een kruispunt van internationale luchtvaartroutes, en de telecommunicatiemiddelen zijn van wereldklasse.

Volgens Tawfique Abdullah zal Dubai pas echt bloeien als er vrede komt in het Midden-Oosten. Wanneer we het hoofdstuk ‘conflictdiamant’ aansnijden, benadrukt hij dat DMCC zich helemaal schikt naar de transparante regels van het zogenoemde Kimberley-proces en de bijhorende certificaten en administratieve procedures. “Als we de internationale regels niet naleven, sluiten we onszelf uit. Diamantairs uit Antwerpen zouden dan hun goederen niet naar Dubai kunnen sturen.” Op de één miljard euro handel vanuit België met de Verenigde Arabische Emiraten is bijna de helft diamant.

Erik Bruyland

“Dubai is geen bedreiging maar een opportuniteit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content