Worden de druiven zuur ?

De opkomst van de nieuwe wijnlanden lijkt niet meer te stuiten. Klassieke aanmaakmethoden en de bijbehorende mystiek botsen met de no-nonsense productie uit de niet-Europese wereld.

Fruitig, fraaie afdronk, kruidige neus, diepe robe… Een greepje uit het esoterisch clichémateriaal waarmee zowat elke wijnproeverij omringd wordt. Nog niet zo heel lang geleden ging het er dan om de kwaliteiten van een goede bordeaux, een pittige côte du rôhne of een koppige bourgogne te prijzen of te hekelen. Dat was in de tijd dat velen er nog van overtuigd waren dat een wijn uit Frankrijk moest komen om goed te zijn.

De tijden zijn intussen grondig veranderd. De wijnen uit de zogenoemde Nouveau Monde zitten duidelijk in de lift. Nooit tevoren was er zoveel sprake van Zuid-Afrikaanse wijnen, van druivenvocht uit Australië, Chili of Argentinië. Met als absolute voorloper de Californische wijnen die als eerste vreemde indringers op Europees terrein reeds aan het einde van de jaren ’70 kwamen binnenwaaien.

In de documentaire Designer Wines die de openbare omroep op dinsdag 12 maart brengt, wordt het verhaal gedaan van twee wijnbouwers die opgroeiden in de Haut-Médoc. Hun vader was technisch directeur bij Château Lafite, maar geen van de zonen besloot in zijn voetstappen te treden. Integendeel, ze begonnen aan iets wat menig traditionele Franse wijnboer als een gruwel moet overkomen : zoon Bernard trok naar Californië, zijn broer Dominic ging zijn geluk beproeven bij de Australische tegenvoeters.

Zij maken nu wijn op een heel andere wijze dan hun vaders. Wetenschappelijkheid viert hoogtij, van chemische analyses van de smaak tot genetische manipulatie van de druivenrassen. De Nieuwe Wereld is volop aan het experimenteren om de perfecte wijn te ontwikkelen. Dat staat allemaal in schril contrast met de Europeanen die gevangen zitten in een carcan van reglementeringen, herkomstgaranties, appellations controlées ; soms eeuwenoude wetten en reglementen die elke evolutie en aanpassing onmogelijk maken. Tenminste als men binnen de wettelijke perken wil blijven, wat ook in Europa lang niet altijd het geval blijkt te zijn. Misschien zullen de traditionele wijnboeren uit Zuid-Europa hun houding wel moeten veranderen, nu ze geconfronteerd worden met een nieuwe millésime van producenten die lak hebben aan traditie, het wijnestablishment met hun nieuwe zakelijkheid aan het wankelen brengen en nu zelfs de Europeanen op eigen bodem de duvel komen aandoen door wijngaarden op te zetten in het Zuiden van Frankrijk. Een wijnoorlog op til ?

Rudi Mackintosh

TV2, dinsdag 12 maart, 20 u.35.

Zuid-Franse wijngaarden bedreigd ? TV2 geeft op 12 maart het antwoord in de documentaire Designer Wines.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content