Woods wil winnen

Het tweede grandslamtoernooi van het jaar, de US Open, wordt van donderdag tot zondag gespeeld op de Merion Golf Club in Pennsylvania. Alle topspelers zijn van de partij, op het zeer klassieke parcours, dat eerder kort maar enorm veeleisend is. Ook onze landgenoot Nicolas Colsaerts, nu vaste prik in de top vijftig van de wereld, is erbij. Hij speelt in zijn eerste twee ronden samen met Bubba Watson en Dustin Johnson, ook twee jongens met een ferme mep in hun swing. En de Belg is gemotiveerd, want na een niet al te geslaagde eerste helft van het seizoen in de PGA Tour wil hij zich dringend herpakken.

“Ik ben best tevreden met mijn verre slagen, maar ik heb nog altijd grote problemen in de putting. En daar wordt het kleinste foutje meteen afgestraft.” De cijfers onderstrepen het. In het Amerikaanse circuit heeft Colsaerts de tweede verste slag, maar in de statistieken op de green staat hij niet eens in de top honderd. Hoewel hij eindeloze uren traint op dat aspect van het golfspel en ook kan rekenen op de goede raad van gezaghebbende specialisten als Dave Stockton. “Ja, het is heel frustrerend”, zegt Colsaerts. “Ik blijf wachten op dat moment dat het plots wel lukt…”

Het parcours van de Merion Golf Club, dat al in 1912 werd aangelegd, zou in principe op maat van Colsaerts gesneden moeten zijn. De Brusselaar houdt immers van klassieke parcours zonder franje. Zijn driver zal hij niet zo vaak kunnen gebruiken. Anderzijds kan hij zijn approach nu beter verzorgen, net zoals de slagen naar de vlag.

In de recente Masters raakte Colsaerts niet voorbij de cut. De Belg was toen ook diep ontgoocheld. Deze keer moet hij dat stadium absoluut overleven. Anders zou de angst groeien dat hij uit de top vijftig valt en niet langer zomaar toegang krijgt tot de grote toernooien. Achter de schermen wordt trouwens al gepraat over een mogelijke terugkeer van Colsaerts naar het Europese circuit, zodat hij daar opnieuw vertrouwen kan winnen.

Voor de 113de editie van de US Open is Tiger Woods de grote favoriet van de bookmakers. De Amerikaan speelt de jongste maanden opnieuw sterk en heeft zijn leidersplaats in het wereldklassement heroverd. Bovendien won hij sinds 2008 geen grandslamtoernooi meer, wat zijn honger scherpt. De entourage van Woods meldt inderdaad dat het lange wachten op winst in een toptoernooi hem serieus prikkelt. Tiger won tot nu toe veertien majors: vier keer de Masters, drie keer de US Open, drie keer de British Open en vier keer het USPGA. En hij zou toch zo graag beter doen dan Jack Nicklaus, die achttien majors won.

Op de erelijst van de US Open domineren de Amerikanen, die heel smalle fairways gewoon zijn, maar ook diepe roughs en snelle greens. Maar de jongste jaren slagen ook almaar meer buitenlanders erin het toernooi te winnen. In 2011 en 2012 ging de zege naar de Noord-Ieren Graeme McDowell en Rory McIlroy. Het was het eerste Europese succes sinds Tony Jacklin in 1970.

MIGUEL TASSO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content