Woods’ kansen op de Masters

De nummer één van de wereld kondigde twee weken geleden zijn wederoptreden aan. Van 8 tot 11 april is het zo ver. Tiger Woods neemt deel aan de US Masters.

Op zijn website liet Woods er vorige week geen twijfel over bestaan. “De Masters was de eerste major die ik ooit won. Na een lange en nodige rustpauze kon ik dan ook geen beter toernooi bedenken om mijn rentree te maken.” De nummer één van de wereld speelt dus mee, straks. Maar hij zette ook nog andere dingen op zijn website. “Ik heb twee maanden therapie gevolgd en blijf ook nu in behandeling. En hoewel ik weer ga golfen, is er in mijn privéleven nog heel wat werk aan de winkel.”

De comeback van Woods, in een toptoernooi dat hij al vier keer won – de jongste keer in 2005 – is het evenement van het jaar. De bewindslui van de Amerikaanse Tour wrijven dan ook al in de handen, want met Woods erbij beloven de kijkcijfers met de helft te groeien. In de Amerikaanse televisiewereld zijn ze haast uitzinnig. Ze verwachten nu al dat de Masters uitgroeien tot het tweede grootste televisie-evenement van de voorbije vijftien jaar, alleen voorgegaan door de eedaflegging van Barack Obama. Maar de heisa over het wederoptreden van Woods heeft ook een keerzijde. De veiligheid belooft een probleem te worden. Er komt een nooit geziene horde journalisten, vooral van de populaire pers, om het toernooi te overvallen.

Ondertussen lijken de bookmakers te geloven dat Tiger meteen ook kan winnen. De Amerikaan begrijpt immers de kunst om te schitteren in heel moeilijke of zelfs uitzichtloze situaties. Zoals zijn overwinning in de US Open 2008, na een play-off die niet minder dan negentien holes duurde. Woods won toen met een stressfractuur in het linker scheenbeen.

Maar het publiek wordt een onbekende factor. Woods heeft heel wat supporters verloren nadat zijn scheve schaatsen waren bekend geraakt. De voorbije weken was hij geregeld het mikpunt van nogal wat gescherts op televisie. Er zal op de US Masters dus niet alleen sprake zijn van golf, hoewel de echte liefhebbers van de sport zich vooral de vraag stellen of de nummer één in de wereld nog een major kan winnen. Woods heeft er al veertien achter zijn naam, wat nog altijd vier minder is dan het record van zijn landgenoot Jack Nicklaus. Laatstgenoemde was er trouwens al langer van overtuigd dat Woods zijn wederoptreden zou vieren in Augusta. “Maar ik had ook verwacht dat hij daarvoor zou deelnemen aan een kleiner toernooi, als voorbereiding. Dat deed hij dus niet, maar dat is geen reden om zich zorgen te maken. Als hij aan een toernooi begint, dan doet hij dat omdat hij er klaar voor is…”

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content