Woods is boos

De nummer één van de wereld is op de sukkel. En loopt daarom ook te grommen. Of dat de juiste aanpak is om uit de dip te geraken?

Voor Tiger Woods is 2009 een zwart jaar. Hij nam ondertussen deel aan veertien toernooien en won er nog maar vijf. Geen enkel daarvan had grand slamstatuut. Vorig jaar speelde hij maar zes toernooien, als gevolg van een knieblessure, en won hij er vier. Kortom: de beste speler van de wereld zit in een dip.

Vorige week nam Woods deel aan het Deutsche Bank Championship op de TPC van Boston en kon het publiek zien hoe woest hij reageerde toen hij de eerste dag een kaart van 70 (een onder de par) indiende. Toen een van zijn drives tussen de bomen op een onbespeelbare plaats belandde, keilde hij zijn driver tegen de grond en schreeuwde zijn woede uit, terwijl zijn club in het moeras naast de tee belandde. Zijn caddie raapte het ding op, maar Woods zou zijn magische baltoets van weleer niet meer terugvinden. En wist dat ook heel goed: “Ik voelde geen enkele slag goed aan. Mijn drive leek er niet naar, ik was slecht met de ijzers en sloeg geen enkele putt binnen. Maar voor de rest was het een leuke dag.”

Zaterdag ging het iets beter en speelde Tiger uit in 67, maar zondag liep het opnieuw goed fout: zijn drives vlogen alle richtingen uit, amper tien keer bereikte hij meteen de greens. Woods bleef grommen en diende een kaart in van 72, waarmee hij het toernooi onmogelijk nog kon winnen.

In het verleden kon Woods ook ziedend uit de hoek komen als het niet wilde lukken, maar die driftbuien werden altijd gevolgd door een gevoelige verhoging van zijn spelniveau. Nu dus niet. Ondertussen leverde Woods ook een van zijn meest indrukwekkende records in: op het terrein van Hazeltine National (Minnesota) werd de Zuid-Koreaan Y.E. Yang (110de speler in de wereld) immers de eerste speler die Woods belette een major te winnen terwijl hij na de eerste drie ronden het klassement aanvoerde. Yang was meteen ook de eerste Aziatische speler die een grandslamtoernooi won. Op Hazeltine begon Woods zondagochtend in de regen met twee slagen voorsprong op Yang en Padriag Harrington, maar finishte uiteindelijk drie slagen achter de Zuid-Ko-reaan, met een 75 terwijl Yang 70 sloeg.

De golfwereld wacht nu op het antwoord op de vraag die iedereen zich stelt: ‘Heeft Woods een tijdelijke dip en zal zijn innerlijke woede opnieuw volstaan om hem erbovenop te helpen, of is er meer aan de hand?’

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content