Woods als herboren

Na tien vruchteloze pogingen heeft Tiger Woods nog eens een major gewonnen.

Na zijn overwinning in de Masters, afgelopen zondag, spreekt Tiger Woods (29) opnieuw tot de verbeelding. Hij had geen toptoernooi meer gewonnen sinds de US Open van 2002, maar op Augusta liet hij zien dat hij weer de oude is. Of zo goed als.

Woods sloeg een indrukwekkende 65 (de beste score van het toernooi) op zaterdag en zondag (het weer speelde de timing parten). Dat deed hij met negen birdies en twee bogeys. Hij vestigde zelfs een nieuw record voor de Masters toen hij zeven birdies op rij uit zijn club toverde. Nadat hij donderdag met een zwakke 74 was begonnen, herpakte hij zich vrijdag al met een 66. Maar zondagnamiddag, in een groots duel met zijn landgenoot Chris DiMarco, stelde de Amerikaan vast dat zijn beste slagen plots achterwege bleven. Hij joeg de bal in de bomen en bunkers en zag zijn voorsprong van vier slagen, waarmee hij de vierde hole begon, zo wegsmelten. Bij de afslag van de zeventiende hole had hij nog een voorsprong van twee eenheden, maar dan sloeg hij twee bogeys op de laatste twee holes. Woods moest dus de play-off spelen, want beide heren stonden op -12: 74 66 65 en 71 voor Woods, 67 67 74 en 68 voor DiMarco.

Met een rake putt vanop zes meter voor birdie op de eerste hole van de sudden death, pakte Tiger Woods dan zijn vierde titel in de Masters, goed voor zijn negende overwinning in een major. Hij is nu ook opnieuw de nummer één in de wereld, voor Vijay Singh, die op Augusta vijfde ex aequo werd met -4.

DiMarco zette een heel verdienstelijke prestatie neer. Op de laatste 18 raakte hij de vlag maar rolde de bal niet binnen. Iets eerder had Woods op de 16, een par drie, een fantastische approach geslagen. Tiger Woods wandelt niet meer op water, zoals vroeger, maar pakte in de play-off uit met twee fabelachtige slagen. “Ik bleef erin geloven,” zei Woods na afloop. “Ik speelde heel slecht op de laatste twee holes en mocht toch nog de play-off spelen. Dat was eigenlijk een geschenk.”

DiMarco bood inderdaad flink wat weerwerk. “Ik was klaar om te winnen,” zei de Amerikaan, die deelneemt aan de Ryder Cup en wordt beschouwd als de beste speler die nog nooit een major won. “Je moet altijd op het onverwachte voorbereid zijn. Helaas kan je van Tiger verwachten dat hij af en toe op een andere planeet staat te spelen…”

Tiger Woods is nu 29 en evenaart de negen gewonnen majors van legendes als Ben Hogan en Gary Player. De enigen die beter deden, zijn Walter Hagen (11) en vooral Jack Nicklaus, die er… achttien won.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content