House 2 - Adres: omgeving Brugge - Opdrachtgever: niet meegedeeld - Architectuur: Dessauvage û Mohammadi - Bouw: Oikos Bouw
...

House 2 - Adres: omgeving Brugge - Opdrachtgever: niet meegedeeld - Architectuur: Dessauvage û Mohammadi - Bouw: Oikos BouwDeze realisatie is een unieke representatie, een levende sculptuur, schitterend op zich maar toch naar de wereld gericht. Daarnaast heeft het project ook de verdienste dat het een nieuwe architectuurvisie aanreikt. De juryleden loven unaniem de moed van de architecten of gewoon het feit dat ze met brio afstand kunnen nemen van ingeburgerde conventies. De gebruikte materialen getuigen van raffinement in een mix van normalisme en monumentalisme. Het resultaat is een realisatie vol finesse en sensibiliteit. Ander ritme, andere visie, andere stijl. Een filosofie van twee jonge, nog tamelijk onbekende architecten, die bijzonder geslaagd is. MaurDessauvage en AfaghMohammadi laten vooroordelen en conformisme achter zich, om plaats te maken voor een overvloedige creativiteit. Hun denkpistes laten een frisse wind door de woonwijken waaien. Het perceel van House 2 ligt in een typische woonbuurt in de omgeving van Brugge. De formule die voor deze realisatie werd gekozen, steunt op een essentieel idee: de creatie van een open structuur die vrij kan bewegen en in functie van de behoeften op verschillende wijzen kan worden ingevuld. De structuur bestaat uit een betonnen plaat van 12 op 14 meter die op verscheidene pijlers rust. De discreet aanwezige plaat speelt een fundamentele rol. Rond die constructie, boven en onder, ontstaan er immers ruimtes waar gewoond kan worden. Onder dit platform is er een lege ruimte die de architecten volgens de wens van de bouwheer met grote ramen hebben omringd. Bij deze beslissing lieten zij zich ook leiden door transparantie, licht en openheid. Op dit eerste niveau met open ruimtes bevinden zich de woonruimtes: de keuken, de living en het salon. De technische voorzieningen zitten in een met hout bekleed blok in het midden. Dit blok loopt door tot in de ondergrondse kelder en is van op het bovenste niveau via een metalen trap toegankelijk. Die speelt een rol bij de binnenindeling in traveeën. Langs de gevel ligt een terras. Het einde van het terras ligt in het rechtstreekse verticale verlengde van de structuur om zo een homogeen blok te vormen. Aan de voorzijde van het huis zijn aanplantingen voorzien. Het huis is evenwichtig en straalt een verbazingwekkende energie uit. "Die is afkomstig van de kleur. Zwart biedt een visuele stabiliteit en is het ideale tegengewicht voor de houten structuur die over de betonnen plaat uitsteekt," leggen de architecten uit. Bovenop het met hout omlijste terras is er een volume in exotisch hout, dat aan één kant gesloten en aan de andere kant open is. Het terras omsluit de kamers, het bureau en de badkamer. De kamers die naar het zuiden zijn gericht, geven via grote glazen deuren uit op het terras. In tegenstelling tot het onderste niveau dat volledig open is, wordt het terras aan de binnenzijde omsloten door een houten palissade waardoor de omgeving plots veraf lijkt. Elegantie van de afwerking, finesse van het design: in een spel van fascinerende contrasten staan de horizontale houten platen tegenover de verticale structuur van de metalen platen. Véronique Pirson