Wonen in een nieuwe tijd

De meubelbeurs in Milaan is wereldbekend en trekt ieder jaar de aandacht van de wereldpers. Veel minder bekend is de interessante beurs Abitare Il Tempo in Verona, voor de Italiaanse meubelindustrie een generale repetitie ná Milaan.

Veronafiere is een uitstekend beurscomplex, onder de oenologen vooral bekend vanwege de organisatie van Vinitaly, ‘s werelds grootste wijnbeurs. Ieder jaar in oktober wordt er ook een woonbeurs gehouden, Abitare Il Tempo, “Wonen in de Tijd”. Volgens Carlo Molteni, grote baas van het designmerk met die naam, is de beurs van Verona “het kleine broertje van Kortrijk”. Met dat verschil dat klassiek en hedendaags er niet afwisselend het thema vormen, maar gelijktijdig worden geshowd. Het maakt de confrontatie alleen maar interessanter. Misschien evolueert Kortrijk – toch een begrip geworden in de designwereld, zelfs in Italië – ook wel in die richting. Dit jaar worden naast klassieke meubelen door gastland Italië ook de “Klassiekers van het moderne Design” getoond in de Hallen van West-Vlaamse stad.

Die klassiekers waren ook ruimschoots aanwezig in Verona. Ter gelegenheid van een mooi opgebouwde tentoonstelling rond de prototypes (of archetypen) van het Italiaanse design. Daarnaast waren er nog twee interessante exposities die de aandacht trokken: When Water Meets…, opgebouwd door Piero Lisoni voor Boffi en La Cucina tra Funzione e Sogno, de keuken door de bril van de toekomst door Stefano Bordignon. Niet toevallig waren het de keuken en de badkamer die het meest opvielen in Verona. Het design van woon- en slaapkamer heeft in het recente verleden geen ingrijpende (r)evoluties meer gekend, maar wordt vooral gekenmerkt door het verder uitpuren van het minimalisme en de kortstondige terugkeer van de jaren ’60 en ’50 – in die volgorde.

In de living room worden de belangrijkste nieuwigheden bepaald door de technologie en de inbreng van steeds meer gesofisticeerde apparatuur die ons het leven aangenamer moet maken. Het valt te verwachten dat het inpassen van Home Theatre en Virtual Reality in de huiskamer de komende jaren voor deining zal zorgen.

Vandaag zijn badkamer en keuken aan de orde, lange tijd stiefmoederlijk behandeld, niet in het minst door de consument die een kleiner budget besteedde aan deze ruimten die in de eerste plaats functioneel werden ingericht en tot het strikte privé-domein van de gastheer/gastvrouw behoorden. Daar is ondertussen grondig verandering in gekomen. De open keuken waarin gasten ontvangen worden en mee aan tafel aanzitten, terwijl de kok zijn ding doet, is in. De grote rage van fitness & welness heeft zelfs de deur van de badkamer geopend voor intieme vrienden die uitgenodigd worden om mee te genieten van de jacuzzi, de sauna, de hamman en de massagedouche. Het fenomeen van de cocooning heeft mede gezorgd voor een open mind op het gebied van de lichaamsverzorging en het samen genieten.

We hadden het over keukens. De trend om inox te combineren met zachte houtsoorten of felgekleurde kunststof, zet zich onverminderd voort. De nieuwe keuken vindt zijn oorsprong in het professionele model dat door de designers met de nodige esthetische spirit aantrekkelijker werd gemaakt. De nieuwe keuken komt los van de muren. Het keukeneiland, in het midden van de ruimte, zet zijn opmars voort. Toestellen en werktafels worden steeds mobieler. Zoals blijkt uit presentaties als Spazio Rituale door Mario Mazzer en Li.Be.Ra door Stefano Bordignon en Roberto Lanaro. Het motto uit Italië luidt: La Cucina in Centro. Mooie voorbeelden vinden we ook bij Bulthaup en Arclinea, met La Nuova Cucina Italiana door Antonio Citterio. Meer toegankelijk is het model Quadrante, een ontwerp van Ferruccio Laviani voor Dada, een bijhuis van de Molteni groep.

We hadden het over badkamers. Luxueus baden gaat hand in hand met een streven naar zuiverheid van vorm. Het design ondersteunt als het ware het rustgevende effect van het baden. Creaties van Philippe Starck doen het uiteraard goed in deze context. De zuiverheid van de lijn en van het water vormen één geheel; bijvoorbeeld bij Hoesch. En dan zijn er nog de verbazingwekkende verwezenlijkingen van Boffi. Zijn bad, in zachte en bleke natuursteen uit Vicenza, brengt het minimalisme terug tot zijn spirituele essentie, zijnde Zen. Het mooiste bewijs dat het puurste minimalisme niet noodzakelijk cool hoeft te zijn. Een hoopgevende tendens voor de nieuwe tijd die zich aankondigt.

Houdt u toch meer van klassiek? Dan geven we u deze lijst mee van interessante producenten uit de laars: Chelini (goudkleurig meubilair); Carpanelli (meubelen met ingelegd fineerhout); Sellaro (mooi klassiek, bijna modern van vormgeving); Dedar (gespecialiseerd in draperingen); Smania (gevlochten verandameubilair); Pozzoli (het superklassieke stijlmeubel); Magnani (porselein); Lipparini (ijzersmeedwerk voor het klassieke salon); Medea (buffetkasten); Banci Firenze (kristallen kroonluchters). Temidden van de hype rond hedendaags design zou men haast vergeten dat vele mensen nog steeds zweren bij een klassieke inrichting van hun interieur.

HENK VAN NIEUWENHOVE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content