Het potentieel van de Nieuwe Molens in acht genomen is het verbazingwekkend dat dit stukje industrieel erfgoed zo lang heeft leeggestaan. De keuze voor lofts ligt eigenlijk voor de hand. De locatie is perfect: vlakbij het stadscentrum, directe aansluiting op de Leopold II-laan, uitzicht op het water. Het gebouw heeft ook een interessante hoogte. En bovendien is Brugge niet echt rijk aan oude industriële gebouwen, het aanbod aan lofts is dan ook zeer bescheiden.
...

Het potentieel van de Nieuwe Molens in acht genomen is het verbazingwekkend dat dit stukje industrieel erfgoed zo lang heeft leeggestaan. De keuze voor lofts ligt eigenlijk voor de hand. De locatie is perfect: vlakbij het stadscentrum, directe aansluiting op de Leopold II-laan, uitzicht op het water. Het gebouw heeft ook een interessante hoogte. En bovendien is Brugge niet echt rijk aan oude industriële gebouwen, het aanbod aan lofts is dan ook zeer bescheiden. Maar de Nieuwe Molens hebben de naam een "besmet" dossier te zijn. Toen de bloemmolenactiviteiten in 1988 stopten, kwam het gebouw in handen van New Trends van de Knokse familie Vandenhove. Geïnspireerd op de Londense Docklands maakte Harry Vandenhove plannen voor een wel erg ambitieuze vastgoedontwikkeling. Langs het kanaal Brugge-Oostende zag hij een nieuw wijk verrijzen met 150 woningen, 10.000 vierkante meter kantoorruimte en nog eens 15.000 vierkante meter winkelruimte. Maar New Trends ging failliet en Harry Vandenhove verdween met de noorderzon. "Het project van New Trends was duidelijk te ambitieus voor Brugge. De draagkracht van deze stad is nu eenmaal beperkt," zegt Mathias Delrue, ruimtelijk planner bij de West-Vlaams Intercommunale (WVI). Sinds 2000 is WVI de eigenaar van de site. Het was het Brugse stadsbestuur dat bij WVI aandrong op de aankoop. Het potentiële megaproject was immers verworden tot een van de weinige stadskankers in Brugge. Te veel appartementenDe aanbesteding die de WVI voor het project organiseerde, verliep via een getrapte wedstrijd. Eerst werd een architectenbureau gezocht. Opdracht voor de architecten: een concreet project maken dat bestaat uit de renovatie en herbestemming van de oude maalderijtoren, de creatie van een openbare ruimte die de site verbindt met het kanaal en het aanpalende Stubbekwartier, en de creatie van zo'n 45 koopwoningen. Uit de 34 inzendingen werden de voorontwerpen van het Gentse Atelier 4 en het Brugse Noa Architecten geselecteerd. In een tweede fase werd een oproep gelanceerd voor projectontwikkelaars om de geselecteerde voorontwerpen bouwtechnisch, financieel en promotioneel verder uit te werken. Het Antwerpse Wilma Project Development ( WPD) koos voor samenwerking met Atelier 4, de Gentse Lofting Group ging in zee met Noa. De tandem Atelier 4-WPD kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus. "We hebben het voorontwerp licht bijgestuurd," vertelt Erik Van Hoof van WPD. "Het oorspronkelijke ontwerp voorzag immers voornamelijk in de bouw van appartementen. Maar uit een marktstudie die we hier hebben gedaan, bleek dat er de komende jaren veel appartementen op de Brugse woningmarkt komen. We hebben daarom wat differentiatie in de woningen aangebracht." Het project bestaat uit twee grote delen: een stuk nieuwbouw aan de kant van het kanaal en de renovatie van de oude maalderijtoren. Tussen de twee delen is er een semi-publieke ruimte in twee niveaus voorzien. Het lage deel wordt een groene zone met speelruimte voor kinderen. Het hogere deel, waaronder een parking voor veertig wagens komt, wordt een plein bekleed met tropisch hout. In het nieuwbouwgedeelte komen drie types woningen: acht bel-etagewoningen met een tuin van vijftig vierkante meter, vijf duplexwoningen met een dakterras en negen appartementen. "Om optimaal van de unieke ligging gebruik te maken zijn alle woningen dubbel georiënteerd," vertelt architect Pierre Huyghebaert van Atelier 4. "Zo zullen alle nieuwbouwwoningen uitzicht hebben op het kanaal en op het binnenplein." In de oude maalderijtoren komen achttien lofts, twee penthouses en twee stadswoningen, verdeeld over zeven niveaus. De twee penthouses nemen elk een volledig plateau voor hun rekening. De grootste van de twee heeft een binnenruimte van 200 vierkante meter en een terras van 150 vierkante meter.Laurenz Verledens [{ssquf}]In de oude maalderijtoren komen achttien lofts en twee penthouses.