Woelig begin

De internationale beurzen zijn begonnen aan 2015 zoals ze 2014 zijn beëindigd: met veel bewegingen naar beneden en naar boven. We blijven tussen die schommelingen door uitkijken naar aanpassingen voor de voorbeeldportefeuille. Vandaar de switch van Inditex (dure kwaliteit in de buurt van een historische piek) naar DSM (kwaliteit in een dip, mogelijk een comebackverhaal in 2015). We zien in het mature gedeelte van de beursklim vooral kansen voor achterblijvers om beter te presteren dan de beursindexen. De voortijdige verkoop van Nutreco biedt ruimte om nog een of meer nieuwe posities in te nemen.

Barco: tijd voor actie

Bij Barco is de hamer van de voorzitter van de raad van bestuur sinds de start van het nieuwe jaar overgegaan van Herman Daems naar Charles Beauduin. Die laatste is sinds jaar en dag de CEO van de textielgroep Michel Van de Wiele. Midden vorig jaar verkocht GIMV zijn belang van 9,6 % in Barco aan Van de Wiele, en dat verklaart waarom Charles Beauduin in de voorzittersstoel komt te zitten. Het is best mogelijk dat we binnen afzienbare tijd ook nog een CEO-wissel bij Barco krijgen. De huidige CEO, Eric Van Zele, heeft de leeftijd om het rustiger aan te gaan doen.

Voor de visualisatiespecialist zijn het uitdagende tijden. De groep zoekt naar nieuwe groei-impulsen. Want op basis van de verkapte winstwaarschuwing bij de trading-update voor het derde kwartaal weten we dat ook 2014 opnieuw niet het jaar is geworden waarin de groeimotor weer is aangeslagen. Na negen maanden werden we geconfronteerd met een omzetdaling van 11,4 %, tot 755,9 miljoen EUR. Ook weinig hoopgevend is de afname van het aantal binnenkomende orders met 14,1 % in het derde kwartaal. Het gebrek aan beterschap verhoogt de druk op het management om de ruim 200 miljoen EUR kaspositie goed te besteden. 2015 wordt een belangrijk jaar, waarin goede keuzes moeten worden gemaakt. Of het geld moet aan de aandeelhouder worden gegeven in de vorm van hogere dividenden en meer inkopen van eigen aandelen.

De waardering tegen amper 4 keer de verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) heeft duidelijk te lijden onder het gebrek aan groei en groeiperspectief. Hopelijk bevatten de jaarcijfers (publicatie 12 februari) opnieuw geen onaangename verrassing, maar bieden de resultaten juist perspectief op beterschap. We handhaven het advies koopwaardig (rating 1B).

Tessenderlo: Picanol en Tack boven 30 %

De kersverse Manager van het Jaar Luc Tack zat eind vorig jaar duidelijk niet stil tijdens de kapitaalverhoging van Tessenderlo Group. Zoals algemeen verwacht hebben de referentieaandeelhouder Picanol (via Verbrugge nv) en Luc Tack zelf (via Symphony Mills nv) gebruikgemaakt van de kapitaalverhoging om hun gezamenlijk belang in Tessenderlo boven 30 % te laten uitstijgen. Samen zijn ze geklommen tot 31,7 %. Bij de start als rol van referentie-aandeelhouder had Picanol 27,6 % van Tessenderlo Group.

Het chemiebedrijf heeft nu de middelen om de balans te verstevigen en toekomstgerichte investeringen te doen. De bouw van twee nieuwe fabrieken – een in Ham en een in de Verenigde Staten – was al aangekondigd. We verwachten dat de komende maanden nog aankondigingen volgen.

We beschouwen Tessenderlo Group als een basiswaarde voor de voorbeeldportefeuille de komende jaren. We hebben onze positie dan ook verstevigd door op 65 nieuwe aandelen in te schrijven. Tessenderlo Group is daarmee dan ook een toppositie in de voorbeeldportefeuille (rating 1B).

BARCO MOET GOEDE KEUZES MAKEN IN 2015.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content