WITWASSERIJ ?

HOE ZWART IS ZWART ?

“Chinees zwart geld en Belgisch zwart geld kunnen niet met elkaar worden vergeleken,” laat Luc Peeters, advocaat van de potentiële investeerders in Antwerpen, zich ontvallen in een poging ons te overtuigen dat de Chinese miljarden zuiver op de graat zijn.

Weliswaar is China één van de meest corrupte landen ter wereld, zoals Shang-Jin Wei (Harvard University) onlangs nog aantoonde. Jawel, men kan er moeilijk zakendoen zonder ambtenaren om te kopen. En neen, het is niet helemaal uitgesloten dat er zwart geld bij betrokken is. “Maar hebben alle investeerders in het spoor van de missies van Jean-Luc Dehaene (CVP) en Luc Van den Brande (CVP) dan geen boter op hun hoofd, omdat ze een partner zoeken in dat zogenaamde corrupte China ?” repliceert hij. “En heeft België, volgens een studie het op één na corruptste land van Europa, wel recht van spreken ? Trouwens : België heeft sinds 1985 een handelsakkoord met China, dat wederzijdse investeringen aanmoedigt. Het is dus niet correct om extreem hoge eisen te stellen aan Chinese investeerders waaronder een plaatselijke gemengde particuliere-publieke holding, nota bene die de volle politieke steun genieten van Beijing.”

Een deel van de investeringen wordt door de trage Belgische administratie naar verluidt geïnspireerd door de Staatsveiligheid erg twijfelachtig. Zo had Ocean’s Morning Commercial Investments (zie hoofdtekst) een optie op het Permekegebouw aan het Antwerpse Sint-Janplein. “De Chinezen waren bereid er 1,5 miljard voor neer te tellen,” weet Peeters. “Het zou uitgroeien tot een centrum voor Chinese zakenlui. Door het Belgische getalm is de aankoopoptie verlopen en zal het Antwerpse stadsbestuur het gebouw kopen.”

Een gelijkaardige situatie doet zich voor in Kapellen. Daar wilde Dalian Shipping Company, een joint venture van het logistieke bedrijf Dalian Transport en Ocean’s Morning, een kasteel kopen van een religieuze orde. De Chinezen hadden al een voorschot van 10 % neergeteld voor het gebouw, dat 70 miljoen frank zou kosten. “Door het uitblijven van de beroepskaarten denken ze eraan de koop niet te sluiten,” waarschuwt Peeters. “De Chinese ondernemers willen trouwens verschillende ondernemingen kopen : niet alleen logistieke, maar ook industriële bedrijven. Ze overwegen zelfs in een verzekeringsmaatschappij en een bank te investeren. Is onze economie zo sterk dat we het ons kunnen veroorloven die dossiers te laten verrotten ?”

ADVOCAAT LUC PEETERS Chinees zwart geld en Belgisch zwart geld kunnen niet met elkaar worden vergeleken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content