WITWASPARADIJS

ANTWERPEN.

Antwerpen is het witwascentrum van België. Dat blijkt uit het tweede activiteitenverslag van de Cel voor Financiële Informatieverwerking. Tussen 1 juli 1994 en 1 juli 1995 meldden financiële instellingen 3086 verdachte transacties aan de Cel, goed voor 667 dossiers. In totaal waren er in het Gerechtelijk Arrondissement Antwerpen 1406 meldingen, 18 % meer dan in Brussel (1183).

Van de 149 dossiers die de Cel in die periode had “doorgemeld” aan de procureur, hadden er liefst 155 betrekking op verdovende middelen (voor 19 miljard frank) en 23 op de georganiseerde misdaad (6 miljard frank). Alle “doormeldingen” hadden samen betrekking op een bedrag van 27,3 miljard frank, waarvan 10,3 miljard gebeurde door wisselkantoren (iets meer dan bij kredietinstellingen, die 10,2 miljard aanmeldden). Nederlanders waren operator in het grootste deel van deze dossiers (48), gevolgd door Belgen (33) en Marokkanen (11).

Nederlanders zijn bij de inbreng van geld, aldus het verslag van de Cel, dus “ruim in de meerderheid”. Een lid van de Antwerpse Gerechtelijke politie : “Uiteraard is het onaangenaam om te vernemen dat ons arrondissement de nummer één is wat witwasoperaties betreft. Eventueel kan je stellen dat onze financiële instellingen eerlijker zijn of meer ervaring hebben met deze materie dan de collega’s uit andere arrondissementen, en dat het aantal aanmeldingen niet in verhouding staat tot het aantal reële witwaspraktijken. Maar ik betwijfel dat. Antwerpen is ontegensprekelijk het centrum voor een crimineel milieu, dat en dat is misschien een geluk bij een ongeluk zijn wortels heeft in het buitenland. Vooral het Nederlandse drugmilieu speelt terzake een prominente rol.”

HAKKELAAR.

De Nederlandse pers maakte de voorbije maanden gewag van de link tussen het Pakistaans-Nederlandse marihuanamilieu de Bende van de “Hakkelaar” en witwassers in de Scheldestad.

Johan V., alias de Hakkelaar, verwierf op het einde van de jaren tachtig het Europese monopolie voor de distributie van hasj uit Pakistan. Een deel van de trafiek verliep via Antwerpen, onder andere de door rijkswachter Willy Van Mechelen “gecontroleerde” zendingen die verleden week leidden tot politieke opwinding.

Volgens de Nederlandse Fiscale Inlichtings- en Opsporingsdiensten (Fiod) zou deze “Octopus-bende” in de loop der jaren 1 miljard gulden hebben verdiend. Een deel van het geld werd geïnvesteerd via Antwerpen. Ene Faoud Abbas, een Indische multimiljonair die in 1986 met zijn diamanthandel TTS actief was in de Antwerpse Hovenierstraat, was de centrale spil voor het witwassen van het geld van de bende van de Hakkelaar. Toen de bewijzen zich tegen hem opstapelden, deed Abbas begin 1996 zijn verhaal aan de Fiod. Hij kreeg een boete van 1,8 miljoen gulden.

In totaal zou de Indiër naar schatting 20 miljoen gulden hebben witgewassen, onder meer bij de beruchte BCCI. “Ook sluisde Abbas geld via jewish people naar rekeningen in Zwitserland en Singapore,” lezen we in Vrij Nederland van 15 juni jl.. “In ruil voor een kleine commissie deed een van de personeelsleden van de Bank Max Fischer nooit moeilijk tegen Abbas. De gewisselde dollars gingen naar Zwitserse rekeningen of naar Dubai.”

André Zucker, directeur-generaal van de Bank Max Fischer, reageert verbijsterd : “Ik meen me te herinneren dat we indertijd zèlf de naam van de heer Abbas hebben doorgeseind aan de Cel voor Financiële Informatieverwerking. Het persbericht klopt niet. Anders zouden we hier toch wel de Bankcommissie over de vloer hebben gekregen, niet ?” De Commissie voor het Bank- en Financiewezen zal, na onze vragen hieromtrent, de zaak onderzoeken.

BANK MAX FISCHER (ANTWERPEN) Genoemd in witwasaffaire door de Nederlandse drugsbende van de Hakkelaar. Onterecht ?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content