WITTE ROOK

Robert Torck, de nieuwe gedelegeerd bestuurder van Tabacofina-Vander Elst (800 werknemers, 25 miljard frank omzet), maakt er geen geheim van : een nieuwe professionele uitdaging is wel degelijk aan hem besteed. Nadat hij al topfuncties bekleedde bij Unilever, Nivea, en Mölnlycke/Peaudouce loodsten headhunters de 36-jarige handelsingenieur naar Edegem, naar Tabacofina-Vander Elst en naar de wereld waar de rook om je hoofd nooit verdwijnt.

Misschien zegt de naam Tabacofina-Vander Elst u weinig. Dat zal echter geenszins het geval zijn met de daar gemaakte producten, zoals de sigarettenmerken Belga, Johnson, Richmond, Peter Stuyvesant en Dunhill, of de sigaren met de merknaam Corps Diplomatique en Mercator. Robert Torck wacht een uitermate zware taak. Hij moet er onder meer voor zorgen dat de in Merksem klaargestoomde sigaretten in eigen land opnieuw marktaandeel winnen (nu nog goed voor 27 %). Anders gezegd, hij moet zorgen voor de welbekende turn-around. Met het eerder dit jaar gelanceerde Belga Fire, dat zich rechtstreeks positioneert in het segment van concurrent Marlboro, gaat het volgens Torck nu al de goede weg op. Positioneren of herpositioneren in de markt : Robert Torck maakte het al eerder mee met de Lipton Tea en de Unox-soep van Unilever, of met de cosmeticaproducten van Nivea. In die zin wacht hem dus niets nieuws. Al heeft hij het erg moeilijk met de roep om reclame op tabaksproducten te verbieden. Torck : “Het betreft hier een product dat in de normale handel te koop is. De logica van zo’n verbodsbepaling ontgaat mij dan ook volkomen. Bovendien bouw je een concurrentievervalsing in, want buitenlandse merken sluipen langs allerlei wegen toch ongemerkt binnen met hun reclameboodschappen.”

Robert Torck draagt een familienaam die in brede kringen een lichtje zal doen branden. Zijn ouders runden in Deinze een fabriek die, naast tuinmeubelen, ook kinderwagens en gocarts maakte. De Torck-kinderwagen was in de jaren vijftig en zestig een begrip in heel België. Robert Torck zegt dat hij er een heerlijke jeugd aan heeft overgehouden. Welk kind droomt niet van een op maat gemaakte bolide ? Na zijn universitaire studies (1977-1982) aan de VUB (handelsingenieur Solvay en een master’s degree), begon hij in 1982 aan zijn professionele loopbaan, waaraan hij om de zoveel jaar graag zélf een nieuwe wending geeft. Robert Torck, gehuwd en vader van twee zonen ( Cédric, 15 maanden, en Laurent, 7 jaar), zegt dat hij een genotsroker en in ieder geval een occasioneel roker is. Een sigaartje hoort er van tijd tot tijd bij. Voorts heeft hij een passie voor sport. Jogging en amateurvoetbal kunnen zijn hart letterlijk en figuurlijk sneller doen slaan. Het perscommuniqué ( “hij is een volmaakt sporter in verschillende disciplines”) was gewoon een beetje te letterlijk uit het Frans vertaald. Robert Torck duikt deze zomer dus niet op in Atlanta, wel in Edegem.

ROBERT TORCK (TABACOFINA-VANDER ELST) Verbod op tabaksreclame leidt tot concurrentievervalsing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content