WINTERVOETBAL VAN STAL

Jean-Claude Vangeenberghe heeft hét gat in de voetbalmarkt ontdekt : tijdens de winterstop voetbal spelen in een manège. De gewezen topruiter denkt er zelfs aan om een eigen voetballiga op te richten in de VS.

Toen enkele spelers van voetbalclub Harelbeke twee jaar geleden een bezoek brachten aan het hippisch centrum Zilveren Spoor in Moorsele lieten ze uitbater en ex-topruiter Jean-Claude Vangeenberghe weten dat ze wel eens wilden voetballen in zijn manège. De ambitieuze Vangeenberghe liet er geen gras over groeien. “De paardenbodem, een mengeling van zand en versterkende vezels blijkt zelfs uitermate geschikt om op te voetballen. De wedstrijdformule en het randspektakel, geïnspireerd op het basketbal, zorgen er bovendien voor dat 4000 toeschouwers ver van de vrieskou een pot spektakel krijgen voorgeschoteld,” zegt medeorganisator Olivier Cattry, die met zijn bvba Cats de sponsorwerving verzorgt. “Op die manier hebben we een nieuwe sport ontdekt : Super Soccer.”

De nv Events Organisation Moorsele (EOM), in november ’94 opgericht door Vangeenberghe voor evenementen als jumpingtoernooien en in ’96 al goed voor een omzet van 65 miljoen frank, had er met Flanders Super Soccer begin dit jaar aan zijn tweede editie toe in ieder geval een succesvol evenement bij. Jean-Claude Vangeenberghe : “We verkochten dit jaar 14.000 tickets. Vorig jaar waren er dat maar 6000. Dat laat ons toe het budget van dit jaar 12 miljoen frank gevoelig op te trekken. Volgend jaar willen we doorgroeien naar een prijzenpot van 7 miljoen frank en vier Europese toppers genre Atletico Madrid, Ajax, Bayern München of het naburige Lens toevoegen aan de affiche waarop Anderlecht en Club Brugge al prijkten. Een lichtschow moet het randspektakel verhogen.”

De sleutel blijft evenwel de unieke bodem in Moorsele. “Daarop hebben we wereldwijd een patent genomen. Ook op de formule en op het tv-programma ” Super Soccer” namen we een wereldwijd copyright,” verklapt Vangeenberghe. “Voor Europa lijkt een circuit van één tot vier toernooien tijdens de winterstop het meest aangewezen.”

De formule is echter vooral op maat gesneden van het Amerikaanse publiek. Cattry : “We willen over een tweetal jaar in de VS onze eigen liga oprichten : twaalf teams die het in een competitie zonder stijgers en dalers tegen elkaar opnemen. De teams die laatst eindigen, mogen voor het volgende seizoen eerst kiezen uit de aankomende talenten. Zo is de spanning gegarandeerd en blijven de inkomsten maximaal.” De idee kan interessant zijn omdat de investeringen in infrastructuur in een eerste fase tot een minimum kunnen worden herleid. Jean-Claude Vangeenberghe : “Al wat we moeten doen, is in de bestaande ijshockeystadions onze bodem leggen. Als de formule aanslaat, kunnen we eventueel onze eigen manèges bouwen. De onderhandelingen met geïnteresseerde sponsors zoals Nike zijn al begonnen.”

JEAN-CLAUDE VANGEENBERGHE (EVENTS ORGANISATION MOORSELE) De ‘paardenbodem’, een mengeling van zand en versterkende vezels is uitermate geschikt om op te voetballen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content