Wintertrek naar het Westen (2)

De Verenigde Staten zitten in de (ski)lift. Tweede en laatste deel van ons overzicht met de beste skigebieden.

De populairste Amerikaanse winterbestemmingen vanuit de Benelux liggen in Colorado. Op goed drie uur rijden van Denver vindt u bijvoorbeeld Keystone, Arapahoe Base en Breckenridge, drie afzonderlijke gebieden die met één gezamenlijke skipas werken. Keystone mikt vooral op verhuur van appartementen aan jongeren, Breckenridge biedt nieuw-Victoriaanse charme plus gedegen hotels en Arapahoe Base heeft de moeilijkste afdalingen van de drie.

In Colorado leert u de voordelen van skiën in de Rocky Mountains volop kennen : moderne en snelle liften, korte wachttijden, avondskiën met kunstlicht, droge en vederlichte sneeuw en een zeer uitgebreid piste-aanbod. Vlak in de buurt van de drie stations ligt Copper Mountain en twee uur verder naar het noorden Steamboat. Op al deze plaatsen is de boomgrens vrij hoog, waardoor het aangenaam skiën is.

Terwijl deze centra voor een breed publiek zijn bestemd, mikken Vail en vooral Aspen iets hoger. Aspen is the place to be voor de Amerikaanse geldadel. Het skigebied heeft slechts één nadeel : als u (via een tussenstop) niet doorvliegt tot de kleine airstrip van Aspen, heeft u vanuit Denver nog zo’n 350 kilometer voor de boeg. Dat betekent een trip van zes tot zeven uur. Vlak in de buurt van Aspen ligt trouwens het minder dure, maar ook interessante Snowmass.

In het laagseizoen schommelen de prijzen tussen 23.000 (bescheiden pension) tot 50.000 frank (vijfsterrenhotel) voor één week Colorado, vlucht en zeven nachten met ontbijt inbegrepen. In het hoogseizoen kost een dergelijke skivakantie al snel 28.000 frank tot… een nagenoeg onbegrensd bedrag als u bijvoorbeeld een enorme chalet met inwonend personeel huurt in Aspen.

De komende jaren krijgen we waarschijnlijk nog een breder aanbod van bestemmingen. Zo is bijvoorbeeld Jackson Hole ( Wyoming) een naam om te onthouden. Het skioord staat bekend voor zijn spectaculaire afdalingen en het grootste hoogteverschil van het hele land. Ook Vermont wordt geliefd. In deze staat zal onder meer Okemo het proberen te maken. Okemo is een gemoedelijk station met eerder makkelijke pistes op zo’n drie uur rijden van Boston. Vooral door de Amerikaanse incrowd gekende stations zijn het kleine Mad River Glen en Stratton Mountain, allemaal in Vermont. Aardig ten slotte is ook Heavenly, met zijn dozijn afzonderlijke stations op de grens tussen Californië en Nevada.

MARK VRIJENS

Keystone in het Amerikaanse Colorado Een onbegrensde waaier van skimogelijkheden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content