Winst stijgt weer

© BELGA IMAGES

De grootste oliedienstenspeler ter wereld had na de bekendmaking van de resultaten voor het tweede kwartaal de bodem in de huidige, zware oliecyclus aangekondigd. Die voorspelling is niet helemaal uitgekomen. De omzet lag met 7,02 miljard dollar toch nog 2 procent onder het cijfer van het tweede kwartaal (7,16 miljard dollar) en hij bleef ook (licht) onder de gemiddelde analistenverwachting van 7,09 miljard.

Paal Kibsgaard, de CEO van Schlumberger, sprak eerder over een stabilisatie en wees erop dat zonder de eerder dit jaar overgenomen Cameron Group er kwartaal op kwartaal wel sprake is van een bescheiden omzetherstel (+1%). De omzet in de periode juli-september lag wel nog steeds 17 procent onder het cijfer van dezelfde periode vorig jaar.

In deze depressieve oliecyclus verloor Schlumberger zowat de helft van zijn omzet en moest het zijn kostenbasis met 6 miljard dollar verlagen om winstgevend te blijven. Meer dan 50.000 banen zijn de jongste jaren geschrapt. En dat begint zijn vruchten af te werpen. Voor het eerst in zeven kwartalen stijgt de winst. Als we de overname- en integratiekosten uit de resultaten halen, is er sprake van 0,25 dollar winst per aandeel, tegenover 0,23 dollar in het tweede kwartaal (+9 dollarcent). De winst per aandeel ligt ook boven de analistenconsensus van 22 dollarcent.

Voor we al te euforisch worden: de winst ligt nog altijd 68 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar (0,78 dollar per aandeel). Voor dit jaar is de analistenconsensus dat de omzet daalt naar 28,6 miljard dollar, nog 19 procent minder dan vorig jaar. De winst per aandeel zou uitkomen op 1,11 dollar, een daling met twee derde tegenover 2015. Ter vergelijking, in 2014 was er nog een winst per aandeel van 5,57 dollar.

Maar de bodem lijkt dus bereikt, want ook de olieprijzen zitten weer in de lift. Aan de overname van Cameron Group hing een prijskaartje van 14,8 miljard dollar. De tot nu toe grootste overname in de oliedienstensector dit jaar is toch een teken van vertrouwen in de toekomst. Schlumberger heeft een pak geloofwaardigheid bij analisten en beleggers. Want de oliedienstengigant beschikt over de beste technologische expertise om van schaliegasprojecten een succes te maken en dus tot sterke productieresultaten te komen. Een belangrijke troef van het Frans-Amerikaanse oliedienstenbedrijf op langere termijn is ook zijn wereldwijde aanwezigheid. In het tweede kwartaal haalde het 76 procent van zijn omzet buiten Noord-Amerika. Dat zorgt voor de nodige risicospreiding. De activiteiten in Noord-Amerika zijn harder naar beneden gegaan dan de internationale. Een andere troef is het grootste palet aan producten en diensten voor de klanten, op de eerste plaats de oliemajors.

Conclusie

Schlumberger is een absolute topper in de oliedienstensector. We zien heel wat signalen dat de bodem in de sector bereikt is. Vandaar dat we het aandeel enkele maanden geleden terug in de voorbeeldportefeuille hebben opgenomen. Op basis van de verwachte koers-winstverhouding voor dit jaar lijkt het aandeel heel duur, maar dat is typisch op de winstbodem. Voor 2017 wordt al haast een winstverdubbeling verwacht.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Al verschenen op insidebeleggen.be op 21 oktober

ER ZIJN HEEL WAT SIGNALEN DAT DE BODEM IN DE OLIESECTOR BEREIKT IS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content