Winnen Voor seve

Europa heeft de Ryder Cup teruggebracht naar het Oude Continent. In wat een heel spannend toernooi was, want aan het einde was er amper één punt verschil.

De Europese kapitein Colin Montgomerie is een emotionele man. Terwijl zijn Amerikaanse collega Corey Pavin de hele tijd olympisch kalm bleef tijdens een toernooi dat door de regen een dag langer duurde, stond de Schot bij momenten te trillen op de benen. En toen Graeme McDowell het op de zeventiende green van Celtic Manor haalde van Hunter Mahan, en zo de overwinning met amper een punt verschil voor Europa binnenhaalde, begon Monty bijna te wenen. “Ik volgde de 28 wedstrijden met een walkietalkie, en reed met een buggy van de ene partij naar de andere. Zenuwslopend is dat. Dit was dan ook de eerste Ryder Cup die ik meemaakte zonder zelf te spelen. Anderzijds: dit zal altijd het moment in mijn carrière zijn waar ik met de grootste trots op terugkijk.”

Na de dubbels, traditiegetrouw het nummer waarin de Europeanen het sterkst zijn, leidde Europa met drie punten voorsprong. Toen de enkelspelen begonnen, hadden de jongens van Monty nog maar vijf punten nodig om de Ryder Cup binnen te halen. De Schotse kapitein besliste om eerst de spelers die het beste niveau haalden de wei in te sturen. Maar Lee Westwood en Martin Kaymer verloren snel hun wedstrijd. Luke Donald en Ian Poulter pakten wat punten terug, maar maandagnamiddag werd een hersenbreker voor Montgomerie. “Iedereen weet dat de ploeg die aan de singles begint serieus in het voordeel is”, zegt de Schot, die als speler nooit een single verloor in acht deelnames. Bovendien wist hij dat de Amerikanen heel sterk zijn in de singles. Het team van Pavin haalde het in dat onderdeel dan ook met 7-5, zodat de Europeanen nog een punt voorsprong overhielden.

“Dit is een fantastische dag voor de Europese golfsport”, zei Ian Poulter, de 34-jarige Engelsman die net zoals twee jaar geleden drie punten uit vier wedstrijden puurde. “En we dragen deze overwinning op aan Seve Ballesteros, die er toch zo graag was bij geweest.”

De vroegere Spaanse kam-pioen, die als speler drie keer de Ryder Cup won en ook een keer als kapitein in 1997, heeft een hersentumor en volgde de wedstrijd thuis op televisie. Een week geleden sprak hij de twaalf Europese spelers toe tijdens een videoconferentie, en vroeg hij hen met evenveel inzet te spelen als hij in de strijd tegen zijn ziekte gooit. “Het was een zeer emotioneel moment, maar ook heel triest, als je weet hoe ziek Seve is”, zei Monty.

John Baete

De Ryder Cup keert terug naar Europa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content