Winnaar aan het woord

De teerling is geworpen en na een spannende strijd trok Gert Vanheel het laken naar zich toe.

Met meer dan 23.000 deelnemers groeide deze editie van de Beleggerscompetitie – het jaarlijkse initiatief van Keytrade Bank en Cash – opnieuw uit tot een eclatant succes. We hopen dat de nieuwelingen veel hebben geleerd van hun eerste beurservaring met virtueel geld en dat ook de ervaren beleggers een beetje wijzer zijn geworden. Zoals het afgelopen jaar bleef de competitie spannend tot het bittere einde. Uiteindelijk toonde Gert Vanheel, een 37-jarige Limburger, zich de sterkste. Met een winst van 49,44 % bleef hij salamander, de winnaar van 2008, ruimschoots voor. Die winst van bijna 50 % is in een weerbarstige beurs uiteraard een prestatie om ‘U’ tegen te zeggen. We gingen dan ook op zoek naar de inzichten van de winnaar.

Cash: Welke ervaring hebt u als belegger?

Gert Vanheel: Ik ben met beleggen begonnen rond de start van het nieuwe millennium toen ik een rekening bij Keytrade opende. Dat was uiteraard geen schit-terende periode, want de beurzen crashten en ik heb veel geld verloren. Je betaalt echter altijd leergeld. Ik probeer nu te beleggen met een tijdshorizon van vijf tot zes jaar. De laatste drie jaar zijn de resultaten van mijn beleggingen veel beter en ligt mijn focus op grondstoffen die ik benader via de aankoop van kleine bedrijven. Ik denk hierbij onder meer aan Caledonia Mining, een aandeel dat ik al vijf jaar in portefeuille heb. Ik heb slechts een kleine portefeuille waarmee ik goede rendementen probeer te halen. Recent ben ik begonnen met de aankoop van opties. Ik bevind mij nog in een leerperiode, waarbij ik opties koop met een looptijd van zowat vier maanden. Daarbij speelt mijn zin voor timing in mijn voordeel. Ik ben overigens niet geabonneerd op beleggertijdschriften, maar ik haal al mijn informatie van het internet.

Bent u verrast dat u de winnaar bent geworden?

Ik had niet verwacht dat ik zou winnen, maar na een tijd zag ik het wel zitten. Ik verwachtte een correctie, omdat de aandelenmarkten maar bleven stijgen met kleine volumes. Toch was ik verrast door de omvang van de correctie. Mijn prima resultaat dank ik in eerste instantie aan mijn goede timing en ik moet bekennen dat ik daar hard aan gewerkt heb.

Wat verwacht u voor de beurzen in de komende weken en maanden?

Ik verwacht dat de aandelenmarkten sterk op en neer zullen gaan. Een herstel behoort tot de mogelijkheden, maar in september verwacht ik een crash die de omvang van die van 2008 kan aannemen. De hoge goudprijs is de beste indicator van wat ons te wachten staat.

Hebt u nog een aantal adviezen voor de beleggers?

Speel alleen op de beurzen met het geld dat je kunt missen. Probeer bovendien naar beide richtingen te kijken. De aandelenmarkten kunnen niet enkel stijgen, maar ook dalen. Tracht de groeiaandelen eruit te pikken. Mijn persoonlijke voorkeur gaat overigens uit naar de beurs van Zuid-Afrika, een land dat momenteel in de schijnwerpers staat door de wereldbeker voetbal. Ik verwacht dat de beurs van Johannesburg door de interesse van China voor onder meer platina en kobalt een van de beste aandelenmarkten in de komende jaren zal zijn. (C)

Door Etienne Langerwerf

“Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de beurs van Zuid-Afrika” Gert Vanheel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content