WINKELKETEN VOOR BATTERIJEN

Karin Eeckhout Journalist en factchecker bij Knack

Batterijen voor elektrische fietsen, zonne-energie, industriële reinigingsmachines. Battery Supplies levert ze allemaal, over de hele wereld. De investeringen in een verkoopnetwerk vreten nog even aan de winstcijfers.

Battery Supplies begon in 1999 in Deerlijk, als groothandel in batterijen voor auto’s en heftrucks. “We merkten al snel dat batterijen veel meer te bieden hadden dan wat wij verkochten”, vertelt zaakvoerder Alexander De Soete. “Almaar meer toestellen werken op batterijen: hoogwerkers, industriële reinigingsmachines, golfwagens, fietsen, rolstoelen, scooters, enzovoort. Onze sterkte is dat we een one stop shop zijn voor alle mogelijke batterijen. Dat totaalassortiment maakt ons vrij uniek, net als onze logistieke aanpak. Wij kunnen overal ter wereld leveren, zowel in kleine als in grote hoeveelheden.”

De eerste drie jaar verkocht Battery Supplies vooral in eigen land, daarna startte het bedrijf met export, voornamelijk in Europa. “Onze sterkste groei tekenen we op in Frankrijk, waar we een vestiging met zeven medewerkers hebben. We blijven nog even concentreren op Europa, omdat het potentieel hier nog altijd groot is. Maar we exporteren 65 procent van onze omzet naar meer dan honderd landen. Daar zijn ook exotische oorden bij, zoals de Comoren of Martinique, waar we batterijen leveren voor installaties voor zonne-energie. In die landen wordt de met zonnepanelen opgewekte energie opgeslagen in batterijen.”

Nog groener

Battery Supplies legt zich ook toe op de verkoop van lithium-ionbatterijen, die milieuvriendelijker zijn dan batterijen met lood, maar ook een stuk duurder. Al zijn batterijen, benadrukt De Soete, sowieso groener dan heel wat andere energiebronnen. “Batterijen slaan energie op en geven ze weer vrij, zonder dat daarbij schadelijke stoffen vrijkomen. En ze worden volledig gerecycleerd.”

In 2010 is Battery Supplies gestart met een eigen winkelconcept, onder de naam Battery Street. “De vraag was groot: iedereen weet waar hij een laptop- of een autobatterij kan kopen, maar waar vind je een batterij voor je grasmaaier of kruimeldief? We hebben zes Battery Street-winkels in België en twee in Nederland, die we sinds kort via een franchisingformule uitbaten. We willen het concept ook internationaal uitrollen, te beginnen in Frankrijk.”

De winkels zaten eerst in een aparte nv, maar vorig jaar werd beslist ze samen te voegen met de groothandelsactiviteit. De gecumuleerde investeringen van de voorbije drie jaar werden opgenomen in de jaarrekening van 2013, wat het verlies verklaart. “Ook in 2014 riskeren we nog in het rood te gaan, door de uitzonderlijke kosten die de opstart van de franchiseformule met zich brengt.”

KARIN EECKHOUT

“We werken aan een internationale franchiseformule voor batterijen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content