Wimbledon aan zee

Op 27 en 28 april komen de Belgische tennissters tegen Australië uit voor de Fed Cup. De Ostend Tennis Club trekt mee aan de kar om het nationale tennis te professionaliseren.

Deze week begint het outdoorseizoen voor het Belgische tennis. Ook voor Christian Bols (30) is het een nieuwe start. Onlangs werd hij door de Ostend Tennis Club aangetrokken om de 101 jaar oude club weer op de rails te zetten. “De cijfers van de voorbije jaren liegen er niet om,” zegt Bols. De club had in 2000 een balanstotaal van 1.914.258 euro en een resultaat van -76.227 euro. Bols: “De rentabiliteit is ver te zoeken. Ik wil van de Ostend Tennis Club weer een winstgevende organisatie maken.”

Bols is sinds november vorig jaar sportmanager in Oostende. Met zijn 400 leden is de OTC de grootste tennisclub van de kust. Qua infrastructuur moet hij alleen Knokke laten voorgaan. Rond de villa-annex-clubhuis liggen twintig tennisterreinen (veertien outdoor en zes indoor), drie squashbanen, een hockeyveld, een fitnesscenter en een ruime polyvalente zaal.

“De uitdaging is groot, maar niet onoverkomelijk. Laten we even geen grote evenementen organiseren. De Cup of Flanders, een 75.000 dollar-toernooi, stierf in 2000 een stille dood na acht edities. Ook in de interclubploegen werd drastisch gesnoeid. Ik wil meer jeugd aantrekken en het clubleven doen opbloeien. Op termijn zit een prestigieus evenement er dan misschien weer in. Kijk maar naar Antwerpen, waar de Proximus Diamond Games een schot in de roos waren. In Oostende moet dat ook mogelijk zijn. Wimbledon aan de zee, wie weet.”

Om dit alles te verwezenlijken, heeft Bols voor het komende seizoen een beleidsplan uitgewerkt. Maandelijks rapporteert hij aan de raad van bestuur van de club. Bedoeling is om na één tennisseizoen een evaluatie op te maken. “Ik heb al enkele nieuwe grote sponsors warm gemaakt. Zo pakken we uit met de Daikin Cup, en we krijgen behoorlijk wat steun van Fabricom, Intersport en Pielsa.”

Om die professionalisering van de club door te voeren, kan Bols terugvallen op zijn ervaring uit zijn vorige professionele leven. Hij is regent Lichamelijke Opvoeding, heeft een mastergraad in Sports Management aan de Vlekho Business School, gaf les aan kinderen van twintig verschillende nationaliteiten, verwierf commerciële flair als timesharing-verkoper en werkte in de securitywereld bij VirginExpress en AmericanAirlines – met als toemaatje een antiterreuropleiding in Dallas. Als het nu even wat minder wil regenen dan in Wimbledon…

Walter Kloeck [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content