Wim Lewi (45): ‘Er is veel vraag naar onafhankelijke analyse’

Wim Lewi is een bekende naam onder Belgische analisten. Hij studeerde af als handelsingenieur beleidsinformatica in 1991 en begon zijn carrière als systeemanalist bij KBC. Vijf jaar later trok hij naar Londen, waar hij zes jaar lang als aandelenanalist werkte voor verschillende financiële instellingen. Van 2005 tot 2007 leidde hij het analistenteam van Fortis, om daarna gedurende vijf jaar bij Robeco het wereldwijde aandelenfonds mee te beheren. Eind vorig jaar verliet hij Robeco en ging hij aan de slag als onafhankelijk analist.

Hoe hebt u uw eerste jaar als zelfstandige ervaren?

WIM LEWI. “Ik kan tevreden terugkijken op het voorbije jaar. Mijn verwachting dat er een grote nood is aan onafhankelijke analyses, is uitgekomen. De opdrachten kwamen soms sneller binnen dan ik ze kon verwerken. Veel kleinere vermogensbeheerders hebben commerciële capaciteiten in huis en een uitgebouwd netwerk, maar kunnen extra analysecapaciteit goed gebruiken. Ook de sfeer in de markten is momenteel zeer positief, wat natuurlijk helpt.

“Het is natuurlijk keihard werken. Omdat ik mijn kosten zo laag mogelijk wil houden, moet ik alles zelf doen. Ik heb zelf mijn website gebouwd en doe ook mijn eigen boekhouding. Gelukkig zijn er veel zaken die je nu online kunt doen, zoals de aangifte van je belastingen of loonfiches aanmaken. Dat scheelt in de kosten van een boekhouder.

“Als financieel analist heb je enorm veel bedrijfsinformatie nodig. Ik kan zelf programmeren, zodat ik mijn eigen databases kan bouwen en vullen met de vele informatie die op het internet en via de Belgische Nationale Bank (NBB) gratis beschikbaar is. Het is opvallend hoeveel informatie gratis beschikbaar is via de NBB. Dat zie je maar in weinig landen, en het is een groot voordeel voor een zelfstandige analist.

Wie zijn uw voornaamste klanten als zelfstandig analist?

LEWI. “Ik richt me op professionele partijen, zoals family offices die willen weten hoeveel hun niet-beursgenoteerde bedrijf waard is. Bijvoorbeeld in het kader van een kapitaalverhoging of een verkoop. Ik werk ook voor onafhankelijke vermogensbeheerders, die niet altijd de middelen hebben om internationale opportuniteiten uit te zoeken. De helft van mijn tijd gaat naar de waardering van beursgenoteerde ondernemingen, de andere helft naar de waardering van niet-beursgenoteerde, vaak familiale, ondernemingen. Die laatste is meteen ook de grootste markt in België. Daar merk ik een grote behoefte aan onafhankelijke bedrijfswaarderingen.”

Waar wilt u op termijn naartoe groeien?

LEWI. “Het volgende jaar zal moeten blijken of het succes van dit jaar blijft duren. Ik blijf voorlopig alleen werken, maar op termijn is het mijn hoop enkele gelijkgestemde partners aan te trekken. Idealiter vullen zij mijn sectorspecialisatie in de industrie en technologie aan met hun expertise in andere sectoren. Maar eerst wil ik zien of mijn huidige zakelijk model houdbaar is.”

M.N.

‘Veel kleinere vermogensbeheerders kunnen extra analysecapaciteit goed gebruiken’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content