Wim Goossens (45) ‘Er zit nog veel liquiditeit in de markt’

Wim Goossens werd eind 2010 benoemd tot hoofd corporate finance van Belgiës grootste bank BNP Paribas Fortis. Zijn eerste jaar was niet meteen het gemakkelijkste voor een zakenbankier. De schuldencrisis tastte het vertrouwen aan, en ze lijkt geen gezonde voedingsbodem voor overnames, beursnoteringen of kapitaaloperaties.

WIM GOOSSENS. “Helemaal niet. We hebben intern de winkel weer in orde gebracht en onze marktpositie verstevigd. We zijn bij veel klanten langsgegaan om onze vernieuwde aanbod voor te stellen. Door de integratie in BNP Paribas beschikken we nu over een ruim internationaal net. Zo hebben we de Chileense koper van het Waalse bedrijf Magotteaux kunnen aanbrengen. Onder Fortis-vlag was dat absoluut onmogelijk geweest. Het huis staat er, het is wachten op de dealflow.”

Ging de business achteruit?

GOOSSENS. “Neen, we konden groei realiseren. Vergeet niet dat we in de eerste jaarhelft nog een belangrijk aantal kapitaalmarktoperaties gedaan hebben: Nyr-star, Cofinimmo, Econocom, enzovoort. Sinds de zomer ligt die markt compleet stil. De vraag is of er zich een venster zal openen in het eerste kwartaal van 2012. De appetijt van investeerders hangt erg nauw samen met de schuldencrisis. Er zit nog altijd veel liquiditeit in de markt. Maar die vindt onvoldoende de weg naar de productieve economie. Sommige private-equityspelers komen ons echt smeken om goede projecten. Trouwens, we hebben dit jaar ook twee delistings op ons conto: Omega Pharma en NPM. Ook dat zijn transacties.”

Ziet u nog opportuniteiten bij de Belgische bedrijven?

GOOSSENS. “We merken dat heel wat bedrijfsleiders willen spreken over strategische topics. Sommige familiebedrijven hebben bijvoorbeeld onvoldoende gewerkt aan professionalisering of de opvolging niet genoeg voorbereid. Er zijn ook babyboomers die in 2008 onder invloed van de crisis hun verkoopprocessen of zoektocht naar een financiële partner opgeschort hebben. We zitten in een opbouwperiode. Het is enkel wachten op het moment waarop zaken die in pijplijn zitten, omgezet worden in transacties.”

Komt er ooit nog een golf beursintroducties van Vlaamse familiebedrijven zoals tien tot vijftien jaar geleden?

GOOSSENS. “De vraag is vooral: hebben we die bedrijven een dienst bewezen door ze naar de beurs te brengen? Met een boutade kan je spreken van ‘ falsely listed companies‘: ze zijn wel op de beurs genoteerd, maar behouden een sterke referentieaandeelhouder. Door de lage handelsvolumes is er heel weinig interesse van grote institutionele investeerders en is er een groot stuk marktkapitalisatie in rook opgegaan. Bovendien kampen die bedrijven met loodzware verplichtingen en een hoge kostprijs. Wat is voor sommige van hen nog de toegevoegde waarde van de beurs?”

Wat verwachten de bedrijven van 2012?

GOOSSENS. “Niemand heeft zicht op wat 2012 zal brengen. De visibiliteit is nagenoeg nihil, waardoor iedereen zeer voorzichtig is. Een groot aantal sectoren heeft last van de stijgende grondstoffen- en energieprijzen. En bepaalde afzetmarkten hebben het lastig. Wat zal er gebeuren als de motor in de Aziatische markten begint te sputteren? Ik ben persoonlijk niet zo positief voor de komende zes maanden.”

P.C.

“Niemand heeft zicht op wat 2012 zal brengen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content