Wim De Vos (41) Herademt na de klap in kunststoffen

Wim De Vos stapte begin 2008 over van Recticel naar Vitalo Industries, een van de twee divisies van de kunststoffenverwerker Vitalo Group van Christian Dumolin. De 41-jarige industrieel ingenieur chemie loodste Vitalo Industries door de crisis, en volgde een jaar geleden Patrick De Groote op als CEO van heel Vitalo. Die wissel ging gepaard met een nieuwe organisatie voor de groep, die haar business steeds meer richting Azië ziet verschuiven. Terwijl Vitalo Industries componenten maakt voor onder meer industriële voertuigen en ziekenhuisscanners, produceert Packaging vooral kleine plastic verpakkingen voor technologiebedrijven als Logitech en Apple.

“Op managementvlak zijn de twee divisies samengevloeid, maar ik heb me ook nog sterk moeten bezighouden met Industries, dat vooral toelevert aan de investeringsgoederenindustrie. Caterpillar bijvoorbeeld, dat een zeer moeilijk 2009 kende, is een grote klant. Industries leed zeer zwaar onder de crisis. De omzet kreeg vorig jaar een klap van 40 procent. Daarvan herstellen we dit jaar geleidelijk. Het doet bijzonder veel deugd dat we eindelijk de vruchten plukken van de structurele verbeteringen die we in 2008 en begin 2009 hebben doorgevoerd, maar waarvan het effect door de crisis wat werd tenietgedaan.”

Voor de crisis haalden jullie een groepsomzet van 80 miljoen euro.

WIM DE VOS (CEO VITALO GROUP). “Vorig jaar is die met 20 procent gezakt tot ongeveer 62 miljoen. Maar dit jaar zullen we opnieuw boven 70 miljoen komen.”

Wat was de impact van de crisis op de tewerkstelling?

DE VOS. “Voor de crisis zaten we ruim boven de 1000 werknemers, en dat aantal is weer op hetzelfde niveau. Die inhaalbeweging is deels het gevolg van de crisis. Hier in West-Europa is toch wat business dichtgegaan en verschoven naar Azië, waar we arbeidsintensievere producten maken. Voor de crisis was de omzet gelijk verdeeld tussen Europa en Azië. Vandaag is Azië goed voor twee derde.”

En wat gebeurde in België?

DE VOS. “Sinds het begin van de crisis ging er toch een honderdtal banen verloren. Dat waren hoofdzakelijk tijdelijke contracten, hoewel we eind 2008 jammer genoeg ook heel wat vaste werknemers moesten laten gaan. En nu tellen we hier ongeveer 250 werknemers.”

U reist nog evenveel?

DE VOS. “Ja, ik blijf geloven dat je dicht bij de markten en bij de mensen op de werkvloer moet zijn. Als je zoals ik een stoel hoger gaat zitten, bestaat het risico dat je het contact met de basis kwijtspeelt, en dat wil ik absoluut vermijden. We hebben behalve in België ook fabrieken in Mexico, India, China, Thailand, Slowakije en de Filippijnen, plus verkoopskantoren in de VS en Japan. Er zijn heel wat culturele verschillen, zeker in China en India, en je moet werkelijk veel contact hebben met die mensen om te weten waar de business naartoe gaat.”

U was altijd een actieve sporter. En nu?

DE VOS. “Deze zomer heb ik toch opnieuw een beetje kunnen fietsen. Maar het blijft moeilijk om in conditie te blijven als je veel reist en zoveel meetings hebt. Ook voor mijn wijndegustatieclub heb ik minder tijd. Ik kom er zelfs nauwelijks nog aan toe om te genieten van de wijn uit mijn eigen kelder. Gelukkig kan je nu ook een goed glas wijn drinken in Azië, en zeker in de VS.”

Be.L.

“We plukken eindelijk de vruchten van de structurele verbeteringen die we in 2008 en begin 2009 hebben doorgevoerd”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content