Willem Van Twembeke (48): ‘De energiesector zit midden in een revolutie’

Willem Van Twembeke staat op 1 april een jaar aan het hoofd van GDF Suez Energy International. De ongeveer 13.000 medewerkers van de groep ontwikkelen en opereren elektriciteitscentrales, lng-infrastructuur, gasdistributieprojecten en ontziltingsinstallaties in dertig landen. “Groei is onze bestaansreden. Ik heb me vanaf de eerste dag geconcentreerd op drie zaken: medewerkers, organisatie en groei. Met succes, we zijn nu ook actief in nieuwe landen als Uruguay, waar we een terminal bouwen voor de import van lng, en in Zuid-Afrika. Daar zijn we de eerste onafhankelijke stroomproducent. Dat willen we ook worden in Mongolië, en we kijken ook erg hoopvol richting Mexico.”

Wat hebt u veranderd bij GDF Suez Energy International?

WILLEM VAN TWEMBEKE. “We hebben de regionale structuren aangepast, en daarbij de klemtoon gelegd op een zo goed mogelijke operationele samenwerking tussen de regio’s. Dat was nodig om de basis te leggen voor verdere groei.

“We werken met relatief weinig, maar hoogopgeleide personen. Daarom heb ik erg veel aandacht besteed aan hun motivatie, en aan het inzetten van de juiste personen op de juiste posities. Het roteren van medewerkers is daarbij ideaal om iedereen scherp te houden. Ongeveer een derde van onze topfuncties is opnieuw ingevuld door rotatie of door het aantrekken van nieuwe personen.

“De persoonlijke touch is voor mij heel belangrijk. Ik heb wereldwijd een serie reizen gemaakt om alle medewerkers in de regio’s beter te leren kennen. In de keuze van medewerkers hecht ik extra aandacht aan de menselijke kwaliteiten van managers. Als manager moet je ervoor zorgen dat elk staflid gerespecteerd wordt, graag zijn werk doet en een relevante bijdrage levert tot het eindresultaat.

“Ik heb 365 dagen lang gehamerd op teamwerk, want dat levert betere analyses, betere beslissingen en betere uitvoering van projecten op. Iedereen moet zijn competenties, maar ook zijn eigen beperkingen kennen.”

Wat hebt u geleerd dat u nog niet wist?

VAN TWEMBEKE. “Dat prioriteiten stellen zeer zorgvuldig moet gebeuren. Te veel prioriteiten leidt tot verwatering van de doelstellingen. En te weinig prioriteiten leidt tot zelfgenoegzaamheid.

“Ik heb ook veel aandacht besteed aan persoonlijk timemanagement. Niet alleen op het werk, maar ook om een aanvaardbaar evenwicht tussen werk en thuis te behouden. Ik ben enorm trots op mijn gezin, dat zich bijna elke twee jaar heeft moeten aanpassen aan een nieuwe cultuur, taal, thuis, school…”

Wat zijn de grootste uitdagingen?

VAN TWEMBEKE. “De sector zit midden in een revolutie. Toen ik 25 jaar geleden student was, spraken we in Europa vooral over schaaleffecten bij de bouw van steeds grotere productie-eenheden, en over een voorspelbare productie. Nu is er groene productie die niet continu energie levert, gedecentraliseerde productie en netwerken waarvoor niet iedereen nog bereid is te betalen, zelfs al dient dat net als back-up.

“De VS waren destijds de grootste importeur van olie. Nu worden ze exporteur. Noord-Amerika is nu ook de grootste gasproducent ter wereld, voor Rusland. Niemand had dat vijf jaar geleden gedacht. Bovendien is er de opkomst van de groeilanden. Die zijn goed voor 80 procent van de stijging van de toekomstige vraag, om de levensstandaard van hun bevolking te verhogen. Wat er zich op de Amerikaanse en Europese markten afspeelt en heeft afgespeeld, is een indicatie voor wat ons op langere termijn te wachten staat in de groeilanden.”

L.H.

“Het roteren van medewerkers is ideaal om iedereen scherp te houden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content