“Wijn is de sleutel tot een gelukkig leven”

© JONAS LAMPENS

“Ik ben Fransman, afkomstig uit de Loirestreek. 25 jaar geleden stuurde mijn toenmalige werkgever, Computer Intelligence, me naar België om hier het filiaal te leiden. Na verloop van tijd heb ik dat overgenomen, en ik heb de naam veranderd in Computer Profile. Als Fransman had ik al een passie voor wijn, maar het bleef beperkt tot de klassieke streken Bordeaux en Bourgogne. Fransen denken al gauw dat ze wijnkenner zijn, maar dat valt eigenlijk tegen. De wijnkennis en de openheid naar de wereldwijde wijnwereld in België waren een revelatie voor mij. De privéwijnkelders zijn er ook veel mooier dan in Frankrijk.

“Pas hier heb ik wijn echt ontdekt. Ik heb wijncursussen gevolgd, wijninvoerders leren kennen en me aangesloten bij een degustatiegroep. Je kunt wel zeggen dat wijn me geholpen heeft om me snel te integreren. Nog altijd organiseer ik geregeld proeverijen en diners rond wijn, bij mij thuis of in een restaurant. En ik word ook vaak uitgenodigd bij anderen.

“Wijn brengt mensen samen, en dat vind ik een heel belangrijk aspect ervan. Het is voor mij de sleutel tot een gelukkig leven. Daarnaast telt voor mij de emotionele kant van wijn, niet alleen de technische. Wijn kan je een onvergetelijke zintuiglijke ervaring bezorgen, je ontroeren, belangrijke momenten in herinnering brengen. Daarom stal ik in de keuken graag de lege flessen uit van wijnen die me het meest bekoord hebben, soms tot wanhoop van mijn echtgenote (lacht).”

Grote emoties

“Acht jaar geleden heb ik in Lasne, in Waals-Brabant, een huis gebouwd. Natuurlijk moest de architect een wijnkelder opnemen in zijn ontwerp. Daar liggen nu zo’n 2500 flessen, vooral uit Frankrijk, want daar vind je toch nog altijd de beste terroirs. In Frankrijk is mijn favoriete wijnstreek bourgogne: die heeft me, zowel in rood als wit, al de grootste emoties bezorgd. Maar ik moet toegeven: ook de grootste ontgoochelingen, want in bourgogne kan de kwaliteit per jaargang sterk verschillen. De vroegtijdige oxidatie van sommige witte bourgognes is echt een probleem.

“Ik houd ook veel van de grote rode syrahwijnen van de noordelijke Rhônevallei, de eerste streek die mijn ogen heeft geopend voor de kwaliteit buiten bordeaux en bourgogne. Een van mijn grootste emoties ooit komt uit de Loirevallei: Clos Rougeard. Nooit had ik gedacht dat een wijn van de cabernet-francdruif zo goed kon zijn. Of een oude bandol van Domaine Tempier, die toont welke fantastische druif de minder bekende mourvèdre is.

“Portugal, in het bijzonder Douro en Dão, heb ik leren waarderen via mijn echtgenote, die Portugese is. Ik ben ook een fan van Italiaanse nebbiolo uit Piemonte.”

Spirit of success

“Ik verkies wijnen met finesse en elegantie boven wijnen met kracht en concentratie. Ik drink dus liever wijnen uit koele dan uit warme regio’s. Ik vind het daarom jammer dat de alcoholgehaltes zo sterk stijgen door de opwarming van het klimaat. Het maakt wijnen soms ondrinkbaar, vind ik.

“Wijn speelt ook een belangrijke rol in mijn professionele leven. De meeste van mijn klanten zijn mijn vrienden geworden, en ik deel dan ook graag mijn passie voor wijn met hen. Dat zijn altijd leuke sociale momenten, waarop de banden versterkt worden. Zoals je alleen met passie grote wijn kunt maken, is het ook belangrijk passie voor ons vak te hebben, en dat te tonen aan onze klanten. Ik gebruik wijn ook vaak om mijn medewerkers te motiveren. Ik heb zelfs een reclameadvertentie voor Computer Profile laten maken met de foto van een glas wijn en de tekst: ‘Passion is the spirit of success‘. Je ziet, wijn is echt wel in alle aspecten van mijn leven doorgedrongen.”

BRUNO VANSPAUWEN, FOTOGRAFIE JONAS LAMPENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content