Nog op zoek naar de geschikte wijn? Met een perfecte introductie komt u al een heel eind, zeker als die te vinden is in een uitgave die encyclopedische info koppelt aan een duidelijk overzicht, zoals Oz Clarke's Wijnatlas (Kosmos/Z&K, 336 blz., 49,90 euro). De Brit brengt de wijngebieden wereldwijd in kaart. Vooraf beschrijft hij de wijnbouw. Jim Budd heeft zich beperkt tot 24 gebieden, die hij uitroept tot De mooiste wijnstreken van de hele wereld (Veltman, 168 blz., 24,95 ...

Nog op zoek naar de geschikte wijn? Met een perfecte introductie komt u al een heel eind, zeker als die te vinden is in een uitgave die encyclopedische info koppelt aan een duidelijk overzicht, zoals Oz Clarke's Wijnatlas (Kosmos/Z&K, 336 blz., 49,90 euro). De Brit brengt de wijngebieden wereldwijd in kaart. Vooraf beschrijft hij de wijnbouw. Jim Budd heeft zich beperkt tot 24 gebieden, die hij uitroept tot De mooiste wijnstreken van de hele wereld (Veltman, 168 blz., 24,95 euro). Dankzij zijn toeristische info, kunt u hem zelfs nareizen. In zijn imposante Wijnatlas Frankrijk (Lannoo, 324 blz., 59,50 euro) loodst Benoît France ons door 18 Franse wijnstreken, 450 appellations d'origine en meer dan 4000 wijngemeenten. Met dit boek krijgen leek en kenner ook een (beter) inzicht in de nauwe band tussen terroir en karakter van de wijn. Sterke aanrader. Het kan ook exotischer en spannender: Afrika ontkurkt (Spectrum, 288 blz., 24,95 euro) is een sprankelende mix van wijnboek en avontuur. John en Erica Platter trokken naar onwaarschijnlijke wijnoorden als Tanzania, Zimbabwe en Algerije. Frank Van der Auwera focust op de band tussen wijngebieden en druivensoorten in De streken van de druif (THB, 184 blz., 22,50 euro). Zijn uitleg krijgen we terwijl hij ons rond gidst door een dertigtal wijnregio's. In Wijncursus (Spectrum, 352 blz., 34,95 euro) maakt Jancis Robinson ons wegwijs in het proefritueel, de smaken, de kunst van het serveren, de taal van het etiket, de wijnbereiding en druivenrassen. Ze voegt er een klassiek, wat bondig, maar glashelder overzicht van de wijngebieden aan toe. Ook Belgische en Nederlandse wijngaarden worden vermeld, maar jammer genoeg zonder verdere uitleg. Met een wat directere benadering kan je zo'n uitleg in een pocket persen, zo toont Hubrecht Duijker met Wijngids voor beginners (Spectrum, 160 blz., 11,95 euro). De helft van het boek geeft hij in vraag-antwoordvorm. Hij waagt zich zelfs aan: welke wijn past bij welke kaas? Daarvoor verwijzen we liever naar Kaas & wijn (Lannoo, 176 blz., 49,50 euro), waar de Antwerpse kaasmeester Michel Van Tricht en Marc Declercq de juiste combinaties zoeken. Met de foto's van Tony Le Duc is dit ook een prima cadeauboek. In de Wijnkoopgids 2004 (Standaard, 184 blz., 12,95 euro) selecteert Frank Van der Auwera de 300 beste wijnen beneden de 10 euro met de hulp van onafhankelijke proefpanels. Nog een sterk trio: Hugh Johnson's wijngids 2004 (Spectrum, 393 blz., 17,50 euro), Oz Clarke's wijnpocket 2004 (Tirion, 324 blz., 15,98 euro) en Wijn proeven (Van Dishoeck, 64 blz., 9,99 euro), waarin Nicole Croft ons leert walsen, snuiven en... spugen (of drinken). Luc De Decker