‘Wij zijn idealisten die professionals zijn geworden’

JULIEN JACQUET "In het begin werden we bobo's genoemd. Nu willen veel bedrijven met ons samenwerken."

De sociale coöperatie PermaFungi recycleert koffiedik door er oesterzwammen op te kweken. “Wij laten zien dat onze droom om een ecologische en sociale impact te hebben en tegelijk winstgevend te zijn, realiseerbaar is”, zegt CEO Julien Jacquet. Guy Van den Noortgate

In de kelders van het Koninklijk Pakhuis, op de site van Tour & Taxis, recycleert PermaFungi koffiedik door er paddenstoelen op te kweken, die worden gebruikt in de horeca en verkocht in biowinkels in Brussel.

“Een van de oprichters vertrok na zijn studie landbouwkunde met de fiets naar Thailand”, vertelt CEO Julien Jacquet. “Hij werkte op een kwekerij die opereerde volgens de principes van de permacultuur. Daar werden oesterzwammen geteeld op koffiedik. In Brussel was ook koffiedik te vinden, maar er werden nog geen paddenstoelen mee gekweekt. Het project is in 2014 in Les Ateliers des Tanneurs begonnen. In 2015 zijn we verhuisd naar het Koninklijk Pakhuis. Extensa, de eigenaar van de site, ontwikkelt in de Gare Maritime hiernaast bijna een nieuwe stad door de circulaire economie en het sociale ondernemerschap te bevorderen. Het is erg blij met onze aanwezigheid.”

'Wij zijn idealisten die professionals zijn geworden'

Hoe zit het bedrijfsmodel van PermaFungi in elkaar?

JULIEN JACQUET. “Het is duidelijk dat er een einde komt aan de lineaire economie. Wanneer, daar valt nog over te discussiëren. Maar we leven in een wereld van beperkte middelen. Onze missie is afval recycleren, lokaal produceren, werkgelegenheid creëren en het energieverbruik minimaliseren. PermaFungi wil al die zaken samenbrengen op één plaats. We willen de overgang naar de circulaire economie versnellen.”

U pleit ook voor een participatief beheer.

JACQUET. “Ik ben een grote voorstander van participatief management. De werknemers mogen zelfs een deel van het bedrijf bezitten. Maar dat moet in fasen gebeuren. Op die manier kan iedereen vooruitgang boeken in het bedrijf, afhankelijk van zijn vaardigheden en wensen.”

Merkt u een evolutie in de circulaire economie?

JACQUET. “Er zijn heel ingrijpende veranderingen aan de gang. De circulaire economie is niet langer een rage. Toen we voor het eerst uitlegden wat we deden, werden we bobo’s genoemd. Nu willen veel bedrijven met ons samenwerken. Wij zijn idealisten die professionals zijn geworden. Met onze groene en innovatieve ideeën hebben we professionele en efficiënte dingen kunnen realiseren. We hebben respect voor het milieu, de werkgelegenheid en een duurzame financiële gezondheid. Wie een bedrijf wil oprichten en snel geld wil verdienen, begint niet met de recyclage van koffiedik. De lange termijn is essentieel.”

Hoe ziet u uw bedrijf evolueren?

JACQUET. “Op deze site hebben we laten zien dat onze droom om een ecologische en sociale impact te hebben en tegelijk winstgevend te zijn, realiseerbaar is. Nu kunnen we een gedecentraliseerd netwerk van champignonkwekerijen creëren en dit model dupliceren om de circulaire economie ook op andere locaties te versterken.”

Trends selecteert grensverleggende thema’s en verhalen. PermaFungi verdient het label omdat het als sociale coöperatie afval een tweede leven geeft en lokaal produceert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content