‘Wij spenderen 8 à 10 procent van onze tijd aan overheidstaken’

Eind mei is een wet aangenomen die accountants en belastingadviseurs verplicht elke discrepantie tussen de informatie in de centrale registers en de informatie die in het bezit is van die meldingsplichtige entiteiten te melden. Bart Van Coile, de voorzitter van het Institute for Tax Advisors and Accountants (ITAA), is ontgoocheld over het gebrek aan begrip voor bezorgdheden uit de praktijk.

1 Wat zijn de gevolgen van de nieuwe wet?

BART VAN COILE. “We krijgen een nieuwe overheidstaak toegekend: het accuraat houden van het UBO-register, waarin alle grote aandeelhouders van vennootschappen moeten staan. Willen wij die taak vervullen? Ja. Mag van ons worden verwacht dat we onze persoonlijke veiligheid daarbij op het spel zetten? Nee. Meer dan duizend leden hebben de bezorgdheid geuit dat de nieuwe meldingsplicht hun veiligheid in gevaar brengt, als het gaat om een melding bij een ‘witwascliënt’.

“We worden meer en meer ingeschakeld in de strijd tegen witwassen en fiscale fraude. Kantoren besteden gemiddeld 8 à 10 procent van hun tijd voor de administratie aan overheidstaken. De kostprijs ligt hoog. Kleine kantoren krijgen het moeilijk. De kosten voor de cliënten verhogen vanzelfsprekend.”

2 Wat wilt u bereiken?

VAN COILE. “Politici plaatsen ons nog te vaak op één lijn met fraudeurs. Meer overleg tussen de politieke wereld en onze sector zou leiden tot wederzijds respect en een regelgeving die rekening houdt met de praktijk.”

Lees de vrije tribune van Bart Van Coile op Trends.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content