Wie is Wie? Een paradox

Terwijl ze niet van de school weg te krijgen is, blijft ze herentoernooien spelen. Om nog sterker en beter te worden. Michelle Wie blijft een paradox.

De zeventienjarige Amerikaanse golfster Michelle Wie blijft de jongens op eigen terrein uitdagen. Dankzij sponsors die haar uitnodigden, kon ze dit jaar al zeven keer deelnemen aan een mannentoernooi. Over vijftien ronden sloeg ze een gemiddelde van 75,07 bij elkaar. Vier keer deed ze beter dan de par, waaronder twee keer tijdens de Koreaanse SK Telecom Open, waar ze als eerste vrouw in de Aziatische Tour voorbij de cut raakte. Tijdens de kwalificaties voor de US Open (waar geen uitnodigingen worden uitgedeeld …) lukte het net niet: één slag te veel.

In het Amerikaanse vrouwencircuit schreef Michelle twee keer bijna geschiedenis: het scheelde niet veel of ze was de jongste ooit die met het Kraft Nabisco Championship en het LPGA Ch’ship een major op haar naam schreef. Tegenover die puike prestaties staat dat ze al twee jaar geen toernooi meer heeft gewonnen. Meer bepaald sinds de Curtis Cup (de Amerikaanse vrouwelijke amateurs die het opnemen tegen hun collega’s van Groot-Brittannië en Ierland). En haar recentste individuele overwinning moeten we al gaan zoeken in 2003: het Amerikaanse kampioenschap voor amateurs op de Public Links.

Op dit ogenblik is Michelle Wie samen met haar ouders volop bezig met de voorbereiding van het nieuwe seizoen. Ze ging zonet scheep met een nieuwe caddie en een nieuwe agent. Maar haar programma verandert niet: ze blijft tegen de jongens spelen om zich voor de majors te kwalificeren. Michelle droomt inderdaad van de Masters op Augusta …

In Amerika begrijpt niemand waarom Wie geen brief schrijft naar de commissaris van de LPGA met de vraag of ze geen afwijking kan krijgen op de regel die stelt dat je achttien moet zijn om deel te nemen aan de Tour voor vrouwen. Maar Michelle wil eerst haar middelbare studies voltooien, en dan rustig beslissen wat ze wil doen: bij de professionals gaan spelen of studeren in Stanford of aan de UCLA.

Uiteraard zal ze voor haar achttiende maar weinig proftoernooien op het hoogste niveau gespeeld hebben. Acht bij de vrouwen (zes wildcards van sponsors, de Amerikaanse en Britse Open omdat daar geen minimumleeftijd wordt gehanteerd) en zes bij de mannen. Die mannentoernooien bieden haar trouwens de kans om iets meer competitieritme op te doen. De jonge Amerikaanse traint natuurlijk wel bij David Leadbetter, maar beseft dat ze geen grote vooruitgang kan boeken als ze niet constant toernooien speelt. Haar enige uitweg: wachten tot ze achttien is en zich inschrijven voor de Tour voor vrouwen, om daar voltijds te spelen en ondertussen ook naar de universiteit te blijven gaan.

Michelle Wie is het trouwens gewoon om verschillende dingen tegelijk te doen: ze verdiende dit jaar 20 miljoen dollar. Zo’n 12,5 miljoen aan sponsoring (Nike, Sony en Omega), 3,5 miljoen uit commerciële activiteiten in Korea, nog eens eenzelfde bedrag met haar deelnames aan mannentoernooien, en 722.646 dollar aan prijzengeld.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content