Wetenschap en kracht

BRYSON DECHAMBEAU Gaat vooral uit van zijn fenomenale slagkracht. © Getty Images

Bryson DeChambeau heeft zijn eerste grandslamzege binnen. De Amerikaan was vorig weekend de beste in de US Open en introduceerde daar een nieuwe benadering van de golfsport: een combinatie van wetenschappelijke analyse en fysieke kracht.

Ooit moest een speler aan twee belangrijke voorwaarden voldoen om in een major voor de winst te kunnen spelen: precies spelen en zo veel mogelijk de fairway bereiken. Dat was dan ook de kracht van de topspelers. Bryson DeChambeau gaat vooral uit van zijn fenomenale slagkracht, maar hij speelt ook heel aanvallend. Zo haalt hij zijn driver veel vaker boven dan andere spelers, slaat hij de bal meer dan 320 meter ver en geeft hij de bal soms een traject waaraan andere spelers niet denken. Zo verandert de Amerikaan parameters die al tientallen jaren meegaan. Doorgaans bereikt hij de green van een par 5 in twee slagen. Ook op een par 4 neemt hij risico’s die weinigen aandurven, ook als dat betekent dat de bal soms in de rough of in een bunker belandt. “Het is een tactiek waarover ik goed heb nagedacht en die vruchten afwerpt, leren de statistieken. Ik zit liever in de rough op 100 meter van de vlag dan op 160 meter op de fairway”, verklaart hij. Bovendien is DeChambeau ook goed in het kleine spel en is hij heel regelmatig in de putting.

Bryson DeChambeau, die als master in de fysica een passie heeft voor wiskunde, is een atypische golfer. Hij speelt met ijzers die allemaal even lang zijn, zodat zijn slag haast mechanisch en altijd hetzelfde kan zijn. Hij analyseert elke slag tot in het detail, waardoor hij een van de traagste spelers in het circuit is. Die wetenschappelijke benadering combineert hij met een in de golfsport zelden geziene fysieke voorbereiding: hij zit al maanden bijna elke dag in de gymzaal. Het is eraan te zien: DeChambeau weegt 108 kilo, en dat gewicht zit vooral in zijn spieren. De swing van ‘t he scientist’, zoals hij in het circuit wordt genoemd, etaleert dan ook een zelden geziene kracht. De Amerikaan was ook de enige die in de US Open onder de par (-6) speelde. En dat op het heel moeilijke parcours van de Winged Foot GC, een par 70 van 6700 meter, heel smal en afgezoomd met rough. Dat kan tellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content