Wervelwind uit Kameroen

Met Pascale Marthine Tayou haalde MuZEE een bonte vogel binnen. De autodidact groeide op in Kameroen, Zweden en Frankrijk, en belandde uiteindelijk in Gent voor een opdracht voor het S.M.A.K. De tentoonstelling toont de veelzijdigheid en de sterke maatschappelijke betrokkenheid van de internationaal geroemde multimediakunstenaar.

Tayou stelt de gangbare museumpraktijk ter discussie door van het museum een jaar lang zijn atelier te maken. Dat leidde tot de opstelling, die sinds deze week te zien is. Hij zocht de ‘gefrustreerde ruimtes’ van het museum op: de plekken waar je aan voorbij loopt, onderweg naar een ander kunstwerk, zoals de trap, de hoeken en de gangen. Zijn doel is het museum uit zichzelf te laten treden.

“De samenleving heeft behoefte aan een plek die zichzelf telkens opnieuw ter discussie stelt en de maatschappelijke omwentelingen en de menselijke bewegingen bijna in realtime analyseert”, vindt Tayou. Hij maakt gebruik van onverwachte materialen zoals plastic zakken, stiften en oud serviezen, en snijdt daarmee gewichtige onderwerpen aan, zoals geweld, identiteit, de gender- en de rassenproblematiek, migratie en de koloniale geschiedenis.

Pascale Marthine Tayou. Tornado, tot 1 september in MuZEE in Oostende

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content