Werkgroep Fiscaal Correct lanceert belastingenquête

De werkgroep Fiscaal Correct legt de Belgen binnenkort een lijst van 40 vragen voor om te peilen of ze akkoord gaan met de manier waarop de fiscus hen behandelt. “We willen ook weten of ze vinden dat ze iets terugkrijgen voor de belastingen die ze betalen”, zegt Eddy Claesen van de werkgroep.

Fiscaal Correct werd vorig jaar opgericht en bestaat uit onder anderen de academici Michel Maus (VUB,) Luc Maes (voorzitter Fiscale Hogeschool), Eric Spruyt (KU Leuven) en Patrick Wille (VUB). Binnenkort wordt de groep uitgebreid met een aantal Franstalige fiscalisten, onder wie de advocaat Luc Herve (lector bij het Tax Institute, Universiteit van Luik). De werkgroep won in juni de Taxman Award 2013, een initiatief van Ergo Insurance en Trends.

Volgens Claesen wordt de werkgroep met elke fiscale maatregel van de regering-Di Rupo relevanter. “Vorige week vertelde de premier dat zijn ploeg een sociaaleconomische hervormingsregering is”, stelt Claesen, die in Genk een accountants- en fiduciairekantoor leidt. “In de praktijk legt de regering almaar meer belastingen op in steeds complexere vormen. Het beste voorbeeld is de liquidatiebonus, die stijgt van 10 naar 25 procent. Aangekondigd in de zomer, kregen we pas drie weken geleden concrete informatie via een rondzendbrief. Dat dreigt in de praktijk onwerkbaar te worden. Accountants, notarissen en bedrijfsrevisoren zijn hier de volgende maanden fulltime mee bezig.”

Om nog te kunnen genieten van het lagere dividend, moet een onderneming voor 31 december 2013 beslissen een reserve uit te keren. Voor 31 maart 2014 moet de rechtbank van koophandel de boekhoudkundige verwerking als slotstuk van de operatie realiseren. Anders verliest het bedrijf dit voordelige fiscaal regime.

“Ik vrees dat de griffies van de rechtbanken van koophandel overspoeld zullen worden”, zegt Claesen. “Heel veel bedrijfsleiders krijgen advies een beroep op die regeling te doen.”

Deze maatregel vernietigt het economische weefsel, meent de accountant: “Bedrijfsleiders vereffenen hun bedrijf vroeger dan gepland. Ook al omdat niemand weet of een volgende regering de liquidatiebonus nog zal verhogen. Van klein tot groot wordt getroffen. Ik weet van een holding met een vermogen van 4 miljard euro en honderden participaties die nu wordt vereffend, om eenmalig 10 procent liquidatiebonus te betalen in plaats van 25 procent. In volle crisis wordt het eigen vermogen van bedrijven aangetast om aan een hogere belasting te ontsnappen. Weten de politici eigenlijk wel waar ze mee bezig zijn?”

H.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content