Werken aan beter leiderschap

De Belgische topman van het uitzendbedrijf Adecco en de manager van Porsche Antwerpen. Mark De Smedt en Joris Clavie vinden elkaar in de zoektocht naar manieren om de leiderschapskwaliteiten van de jonge manager beter in de verf te zetten.

MARK DE SMEDT (52) Wie bent u?

“Ik ben countrymanager van Adecco, een van de grootste Belgische uitzendbedrijven en humanresourcesdienstverleners. Ik ben twaalf jaar in de sector actief.”

Waarom neemt u deel aan deze cyclus?

“Een aantal mensen van Adecco was al in het project gestapt. Ik wist dus waarover het ging. Het is een interessant project waarin ik mij terug kon vinden. Ik dacht bij mijzelf: was ik 30 jaar, dan zou ik dat ook nog gedaan hebben. Daarnaast is Adecco als hr-bedrijf ook altijd op zoek naar interessante mensen. Dat was ook een manier om eventueel met nieuw talent in contact te komen.”

Wat hebt u opgestoken of bijgebracht?

“Leiderschap was een centraal thema in onze gesprekken. Joris wil een stap vooruit zetten in een groot bedrijf als D’Ieteren. Dan moet je tonen dat je over leiderschapscapaciteiten beschikt en dat moet ook door de top van het bedrijf gedetecteerd worden. Leiderschap is voor mij ambitie en visie, communicatieskills om die ambitie en visie bij de juiste medewerkers op de juiste manier te brengen, en resultaten boeken. Joris haalde met Porsche goede resultaten, maar de communicatie met de top van het bedrijf moest geoptimaliseerd worden. Wij hebben dan onder andere gepraat over de manier waarop je op de radar van de top komt.”

Hoe past u de opgedane kennis of feedback toe?

“Er wordt weleens gezegd dat het project ‘Jonge Managers Wijze Mentors’ ertoe leidt dat ook de mentor heel wat bijleert van de jonge manager. Per week zie ik vanuit Adecco vijf of zes bedrijven. De autodistributie is voor mij geen totale onbekende. Ik heb vooral gemerkt dat Joris niet alleen de autobusiness goed kent, maar ook een echte peoplemanager is, en dat heb ik hem ook gezegd.”

JORIS CLAVIE (35) Wie bent u?

“Ik ben manager van Porsche Antwerpen, onderdeel van D’Ieteren. Vanaf januari word ik field operations manager, verantwoordelijk voor de sales van Volkswagen in België.”

Waarom neemt u deel aan deze cyclus?

“Dit is voor mij een unieke kans om op een zeer hoog niveau iets bij te leren. Het moment is ideaal. Ik kan in een cruciale fase van mijn carrière rechtstreeks vragen stellen aan een CEO, die niet voor hetzelfde bedrijf werkt. Ik vind dat je dan toch veel meer diepgaande vragen kan stellen dan wanneer je bij de CEO van je eigen onderneming te rade gaat. Mark heeft ook een jarenlange ervaring op topniveau.”

Wat hebt u opgestoken of bijgebracht?

“Ik heb geleerd dat je moet werken aan leiderschap als je wil doorgroeien. Dat is iets waar alle managers mee bezig zijn. Ik zit in een totaal andere sector dan Mark, maar het verhaal dat hij bracht, was ook bij mij van toepassing: toon aan de top van het bedrijf dat je de goede leiderschapskwaliteiten hebt. Dan zullen ze ook naar je luisteren en kan je doorgroeien. Ik heb al bewezen dat ik een team kan leiden en motiveren. Ik leid een team van twintig mensen. Voor mij gaat leiderschap vooral over peoplemanagement. De juiste managementstijl toepassen in verschillende omstandigheden opdat de teamleden optimaal kunnen presteren.”

Hoe past u de opgedane kennis of feedback toe?

“Mark heeft mij altijd gevraagd hoe de gesprekken met de top van D’Ieteren zijn verlopen. Hij volgt dat dus wel op de voet. Een gevolg van de gesprekken is dat ik bij D’Ieteren een carrièremove heb gedaan en bij Volkswagen over een paar maanden een nieuwe functie krijg.”

Jonge Managers, Wijze Mentors, een initiatief van de Management Associatie, is ook elke donderdag te zien op Kanaal Z.

Geïnteresseerd? Schrijf je dan in voor de volgende cyclus van Jonge Manager, Wijze Mentors, info@vma-be.org, Website: www.vma-be.org.

ALAIN MOUTON, FOTOGRAFIE KRISTOF VRANCKEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content