Wereldspeler in nichemarkt

Roel Van Espen medewerker Trends

Latexco uit het West-Vlaamse Tielt produceert hoogwaardige latexmatrassen en -kussens. Ongeveer een derde van de geconsolideerde omzet wordt buiten de Europese grenzen gehaald.

Onder het motto we support your dreams maakt Latexco al bijna zestig jaar matrassen en kussens. Met een verwachte groepsomzet van 125 miljoen euro voor 2014 is dit familiebedrijf een wereldspeler in de niche van latexproducten. “De nadruk ligt op duurzaamheid en kwaliteit”, zegt CEO Alexander Bolliou. “Terwijl sommige concurrenten door de hogere grondstofprijzen overschakelen naar minderwaardige alternatieven, blijven wij hoogwaardige producten afleveren. Ook al leidt dat tot kleinere winstmarges.”

Het bedrijf werd in 1955 opgericht door Sylvain Maes. Vandaag is Latexco volledig in handen van zoon Luc en kleindochter Carole. “Zij investeren voortdurend in de groei van de onderneming”, zegt Bolliou. “Die ondernemersgeest ondersteunt mee de expansie van onze activiteiten.” Die expansie wordt ook gevoed door nieuwe producten. Dankzij vernieuwende technologieën ontwikkelde Latexco bijvoorbeeld een brandvertragend materiaal. Er werd ook een innovatief procedé voor vulkanisatie uitgewerkt, waardoor sterkere materialen kunnen worden geproduceerd met minder energie.

Latexco werd opgericht in het midden van de vorige eeuw, maar de echte groei kwam er pas vanaf de jaren negentig. Die was het gevolg van een duidelijke focus op het buitenland. Alexander Bolliou: “Matrassen nemen veel plaats in. De transportkosten zijn dus niet gering. Vijftien jaar geleden reden dagelijks nog drie à vier Latexco-vrachtwagens richting Spanje. Vandaag bedient een autonoom productie- en distributiecentrum in Zaragoza er de lokale markt. In de Verenigde Staten kunnen we dan weer just in time-leveringen garanderen dankzij onze aanwezigheid aan beide kanten van het land.”

Belgen in het buitenland

De productie werd ook gedeeltelijk naar Zweden en Indonesië verplaatst. Voorts zijn er gedecentraliseerde verkoopkantoren in onder andere Singapore en Brazilië. Ongeveer een derde van de geconsolideerde omzet wordt gehaald buiten Europa. Maar ondanks de sterke internationalisering blijft het hoofdkantoor in Tielt verantwoordelijk voor de algemene coördinatie. Bovendien worden alle buitenlandse filialen geleid door Belgen die in eigen land eerst ervaring hebben opgedaan.

Voor de financiering van zijn internationale expansie deed Latexco in het verleden een beroep op een aantal banken. “Dankzij de goede kapitaalstructuur van de groep verliep dat zonder veel problemen”, zegt Bolliou. “Vandaag zijn we opnieuw zogoed als schuldenvrij. Zolang de onderneming financieel gezond blijft en via positieve bedrijfsresultaten aan de opbouw van reserves kan werken, is er geen behoefte aan extern kapitaal. Beperktere investeringen — bijvoorbeeld voor het onderhoud en de optimalisatie van de productielijnen — worden sowieso intern gefinancierd.”

ROEL VAN ESPEN

“We blijven hoogwaardige producten afleveren. Ook al leidt dat tot kleinere winstmarges”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content