WERELDREIZIGER

In november ’95 werd de fusie voltrokken tussen Upjohn en Pharmacia. Beide farmaciebedrijven hadden een Oost-Europa desk. Eén moest verdwijnen, het werd die van Puurs. De medical sciences liaison manager voor Oost-Europa in Puurs, Gérard Vanderhaegen, mocht mee naar Milaan. “Vijf jaar eerder had ik het gedaan. Maar nu, op mijn 58ste, wou ik niet meer verhuizen. Ik moest kiezen : prepensioen of ontslag. Ik heb voor het laatste gekozen omdat ik iets op eigen kracht wou doen.”

Met ingang van 1 juli richtte Gérard Vanderhaegen de bvba Central & East European Consultancy op. Zijn twaalfjarige ervaring als sales manager in die regio wil hij nu ten dienste stellen van kmo’s. Zijn dienstenpakket ? De markt exploreren, marktinformatie bezorgen, contactpersonen vinden, beursdeelnames organiseren, distributienetwerken opzetten enzovoort. “Ik wil zaken op niveau doen, zaken waarmee een project gemoeid is,” zegt Gérard Vanderhaegen.

Gérard Vanderhaegen is een doener. Zijn universitaire studies in de veeartsenij (Namen) en de zoölogie (Leuven) volbracht hij niet. In 1965 werd hij sales manager voor een klein farmaceutisch bedrijf, Ets de Bournonville. “Thuis hadden we een boerderij en veehandel,” zegt hij. “We waren met zeven kinderen en financieel moest ieder voor zichzelf zorgen. Ik had geen auto. Ik woonde toen in Doornik, moest om vier uur ‘s morgens opstaan om met de trein naar Brussel te vertrekken en daar te voet van de ene dokter naar de andere te gaan. Toen heb ik mijn karakter gevormd. Na twee jaar werken kon ik me een auto veroorloven. Inmiddels was ik getrouwd en werd mijn vrouw zwanger. Ik dacht een kleine salarisverhoging te mogen vragen. Uiteindelijk mocht ik in het schitterende kantoor van meneer de Bournonville komen. “Eigenlijk kon het niet, maar ik zou toch 200 frank per maand meer krijgen,” was de mededeling. Ik heb onmiddellijk mijn ontslag ingediend.”

Dezelfde dag nog kon Gérard Vanderhaegen via een vriend aan de slag bij Upjohn als general salesman. “De verkoopmensen moesten op gelijke voet met de dokters staan. Met hen moest ik op zeer hoog vlak wetenschappelijk kunnen discussiëren en zo het vertrouwen in de Upjohn-producten versterken.” Gérard Vanderhaegen heeft veel wetenschappelijke congressen georganiseerd. Onder andere dat van de intensieve zorgen. Begonnen met 40 mensen, is het vandaag met 2000 à 3000 dokters hét referentiecongres in Europa.

In 1984 werd hij sales manager voor Polen en Bulgarije, en in ’90 medical sciences liaison manager voor heel Oost-Europa.

“Ik heb enorm veel gereisd en zeer veel mensen gezien. Ik zat voor 60 % van mijn tijd in die landen.” En ook privé is Gérard Vanderhaegen een wereldreiziger. Hij heeft twee grote projecten : per fiets naar Compostela en een reis naar Patagonië. Die microbe heeft hij van toen hij zeven was : “Een familielid ging naar Roubaix, tien kilometer ver. Ik mocht niet mee van mijn moeder, want dat was veel te ver. En ik wou absoluut naar een vreemd land.”

GERARD VANDERHAEGEN (CENTRAL & EAST EUROPEAN CONSULTANCY) Twaalf jaar ervaring in Oost-Europa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content