WERELDKAMPIOENEN

VLAAMS ONDERONSJE.

Zoals Vlaamse tapijtproducenten wereldleiders zijn, zo is ook het maken en verkopen van matrastijk nagenoeg uitsluitend een Vlaams onderonsje. Het klinkt gezapig, maar het handvol West-Vlaamse spelers in de wereldmarkten voert onderling een harde concurrentieslag. De competitie houdt de innovatiegeest en de expansiedrang levendig, maar heeft als keerzijde dat de hoge rendabiliteit in deze subsector de voorbije jaren wat terugliep.

Piet Van Raes, investment manager van Gimvindus : “Precieze cijfers over de rendabiliteit van de sector zijn moeilijk te achterhalen. In verschillende van deze bedrijven is de matrastijk vermengd met andere productgroepen en zorgen inhuis-vennootschappen voor bepaalde toeleveringsactiviteiten. Maar geconsolideerde cijfers ontbreken. Voor matrastijk is de prijsdruk echter duidelijk groter en zijn de winstmarges kleiner geworden.”

Er zijn zes topspelers : marktleider Bekaert Textiles uit Waregem en daarna het koppeloton, bestaande uit Clama Mattress Ticking, Ieper en Deslee uit Vichte, Monks International te Oostrozebeke, Maes Matress Ticking in Zwevegem en Pieters uit Beveren-Leie. Naast nog enkele kleinere Vlaamse fabrieken spelen in Europa slechts twee Franse, twee Duitse, twee Spaanse, twee Italiaanse en twee Sloveense fabrikanten van matrasstof mee. Zoals de Amerikanen, zijn ze vooral thuisspelers en minder aanwezig in de exportmarkten.

Het maken van matrasstof is een kapitaalintensieve activiteit met performante, automatisch gestuurde machines. “De Vlamingen leiden de dans door hun sterke feeling voor creativiteit en spitstechnologie. Een niet aflatende productinnovatie, zowel inzake de kwaliteit en de structuur van de vezels, als in het creëren van kleuren en designs, in combinatie met de scherpe prijzen waartoe onze bedrijven in staat zijn, geeft hen een voorsprong in de wereldmarkten,” analyseert Fa Quix, algemeen directeur van de textielfederatie Febeltex. Hij ziet op korte termijn geen concentratiebewegingen : “Behalve Bekaert Textiles zijn het stuk voor stuk in de eigen families verankerde bedrijven, net groot genoeg om met een performant machinepark voldoende rendement te halen. Op wereldvlak en in Europa ontmoeten ze tot nu weinig tegenspelers. De voortdurende aandacht voor innovatie en kostenstructuur houdt onze Vlaamse topspelers fit.”

Quix vreest op termijn wel nieuwkomers van buiten de EU, meer bepaald uit Slovenië. Bovendien is ook in de eigen rangen een overcapaciteit ontstaan. Vooral Monks heeft in een sneltreinvaart zijn capaciteit verdrievoudigd. Naast de recessie, heeft de zware prijzenslag de voorbije jaren de winstmarges aangevreten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content