WELKOM IN KING’S LANDING

Het vijfde seizoen van ‘Game of Thrones’ zit erop, maar wie de Lannisters te fel mist, kan ook gewoon Dubrovnik bezoeken.

Van Malta naar Dubrovnik

In de middeleeuwse Kroatische stad Dubrovnik — ze staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco — draaien de teams van de Amerikaanse betaalzender HBO sinds het tweede seizoen de openluchtscènes die zich afspelen in King’s Landing, de hoofdstad van de Zeven Koninkrijken in de tv-serie Game of Thrones. In het eerste seizoen filmde HBO op Malta, maar de overheid was naar verluidt niet opgezet met de manier waarop de sites er na de opnames bij lagen.

Volg de gids

Kroatische touroperators organiseren themabezoeken op locaties waar de geesten van Tyrion Lannister en zijn zus Cersei rondwaren. Tijdens een wandeling door de smalle steegjes van de stad rijgen de gidsen de beroemde citaten aan elkaar. Viator bijvoorbeeld vraagt 57,50 euro voor een rondleiding van drie uur door de stad. In duurdere formules zijn ook excursies naar het eiland Lokrum of naar het arboretum van Trsteno begrepen. De Kroatische Nationale Dienst voor Toerisme schat dat elk Game of Thronesseizoen dat in Kroatië wordt opgenomen, bijna 1000 jobs creëert.

150 filmlocaties

Van Noord-Ierland over Marokko, Spanje en Kroatië tot IJsland: er werd al gefilmd op liefst 150 locaties. Andere landen smeken om op hun grondgebied te komen filmen, want de economische gevolgen vallen niet te onderschatten. Zo zouden de opnames van de serie sinds 2010 al een impact van 111 miljoen euro hebben gehad op de economie van Noord-Ierland. Noord-Ierland kan niet alleen bogen op de Paint Hall-studio’s in Belfast, waar alle binnenscènes zijn opgenomen, ook veel landschappen en kastelen zijn op het scherm te zien. Om de fans de kans te geven al dit fraais te ontdekken, heeft de Dienst voor Toerisme een reisroute van 400 kilometer uitgestippeld die onder meer langs Castle Ward (Winterfell) loopt.

IJslandse winter en Spaanse zon

De ijzige scènes die zich afspelen voorbij de door de Nachtwacht bewaakte Muur werden opgenomen in IJsland. Ook daar bieden touroperators meerdaagse rondreizen aan in de voetsporen van John Snow en Ygrid. Een nieuwe bestemming tijdens het vijfde seizoen: Spanje, met het beroemde Alcázar Real de Sevilla en de arena van Osuna. El Mundo schatte dat dit alles om en bij de 100 miljoen euro winst en 4000 jobs zal opleveren. Voor het zesde seizoen wordt wellicht gefilmd in Gerona en in Peñiscola.

Naar Parijs

HBO toert al drie jaar door Europa met een tijdelijke tentoonstelling over Game of Thrones. De fans kunnen ongeveer 70 objecten of kostuums bewonderen, plaatsnemen op de IJzeren Troon en zelfs naar de top van de Muur klimmen tijdens een indrukwekkende 4D-ervaring. Na Londen, Stockholm, Madrid en Berlijn doet de tentoonstelling eind van 8 tot 12 september ook Parijs aan.

JOËLLE SIMON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content