WELKE JURIDISCHE PROCEDURES HANGEN AGEAS NOG BOVEN HET HOOFD?

Administratieve boetes

De Nederlandse toezichthouder AFM legde Ageas in juni 2010 een administratieve boete van 576.000 euro op. Ageas ging twee keer in beroep en kreeg op 4 maart 2014 definitief ongelijk. De Belgische financiële waakhond FSMA legde in juni vorig jaar eveneens een administratieve boete op aan Ageas en toplui Jean-Paul Votron (ex-CEO), Gilbert Mittler (ex-financieel directeur) en Herman Verwilst (ex-vice-CEO). Zowel Ageas als de drie toppers gingen in beroep tegen deze beslissing.

Strafrechterlijke procedure

Het Brusselse parket heeft de raadkamer gevraagd zeven ex-topmanagers van Fortis door te verwijzen naar de correctionele rechtbank. Het gaat om ex-voorzitter Maurice Lippens (foto), ex-CEO Jean-Paul Votron, diens opvolger Herman Verwilst, ex-financieel directeur Gilbert Mittler, diens voormalige rechterhand Lars Machenil, Filip Dierickx (ex-topman van de zakenbank) en voormalig adjunct-directeur risicobeheer Reginald De Gols. Het parket heeft gevraagd Ageas en BNP Paribas Fortis buiten vervolging te stellen.

Van de zeven ex-directieleden zijn er nog heel wat actief in de financiële sector. Dierickx mocht ondanks deze strafprocedure directielid blijven bij BNP Paribas Fortis. Hij is ook voorzitter van de Belgische bankenfederatie Febelfin. Een ex-werknemer van de grootste bank van ons land getuigt: “Het feit dat Dierickx nog steeds een hoge pief is bij BNP Paribas Fortis maakt het moeilijk voor werknemers om zich aan te sluiten bij de ene of de andere procedure. Ze procederen dan tegen hun eigen baas. Bovendien stonden hun Fortis-aandelen op een effectenrekening bij Fortis. De bewijsstukken opvragen bij de bank ligt in dat geval een pak gevoeliger.” Personeelsleden hadden vaak grotere pakketten Fortis-aandelen dan andere beleggers wegens de verloningspolitiek van de bank-verzekeraar.

Lars Machenil (foto) is sinds februari 2012 financieel directeur van de Franse bankgroep BNP Paribas. Herman Verwilst was tot voor kort voorzitter van de raad van bestuur van Optima Bank. Volgens de krant De Tijd is de administratieve boete van FSMA de reden voor het vertrek van Verwilst bij Optima Bank eerder dit jaar. De nieuwe bankenwet bepaalt dat mensen die een boete hebben gekregen van FSMA geen leidinggevende functie meer mogen uitoefenen in een kredietinstelling.

De Gols is met pensioen. Mittler heeft zijn eigen consultancybedrijf, Dune Hill International, dat kmo’s adviseert. Ook Votron zou volgens sommige bronnen nog advies geven aan ondernemingen. En Lippens ten slotte is nog altijd voorzitter van de raad van bestuur van GBL, de holding van zijn goede vriend Albert Frère, en erevoorzitter bij Compagnie Het Zoute, het vastgoedbedrijf van zijn familie.

Ondernemingskamer van de rechtbank van Amsterdam

Op 6 december 2013 werd Ageas op verzoek van de Nederlandse Vereniging der Effectenbezitters (VEB) definitief veroordeeld wegens wanbeleid bij de inlijving van ABN Amro. De Hoge Raad in Amsterdam oordeelde onder meer dat de informatie in het prospectus voor de kapitaalverhoging in september 2007 tekortschoot.

Burgerlijke procedures

De VEB probeert namens duizenden beleggers de schade opgelopen door het wanbeleid te verhalen op Ageas, voormalige directieleden en andere banken. Bij deze zaak gaat het om een veel langere periode dan deze die de Amsterdamse rechter heeft veroordeeld, namelijk van september 2007 tot oktober 2008.

Daarnaast lopen er nog tal van andere burgerlijke procedures in België en Nederland. Het adviesbureau Deminor vertegenwoordigt wellicht de grootste groep Belgische beleggers. Daarnaast groeperen ook Mischaël Modrikamen, Laurent Arnauts en Geert Lenssens de belangen van een aantal Fortis-gedupeerden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content