Weinig houvast

Na de winstwaarschuwing van half juni komen de matige kwartaalcijfers van AkzoNobel niet als een verrassing.

AkzoNobel stond in het tweede kwartaal voor de uitdaging om snel stijgende kosten door te rekenen op een moment dat de afzet onder druk staat. Daar is de onderneming redelijk in geslaagd. Het overgrote deel van de grondstoffenkosten is verbonden aan de olieprijs. De sterke stijging daarvan werkte ook door in de transportkosten. De variabele kosten lagen 321 miljoen hoger dan in dezelfde periode van 2021. Omdat AkzoNobel die doorrekende aan klanten, lagen de afzetprijzen 16 procent hoger dan een jaar eerder. Kleine overnames droegen daarnaast 3 procent bij aan de kwartaalomzet.

Toch viel de omzetgroei van 10 procent naar 2,9 miljard euro (bij gelijke wisselkoersen) wat tegen. In verschillende regio’s staat het afzetvolume (-9%) onder druk. In China kampt het bedrijf met de effecten van lockdownmaatregelen. Dichter bij huis komt het Europese klusseizoen relatief laat op gang. Hierdoor hoefden grote doe-het-zelfketens de voorraden minder snel aan te vullen. Volgens AkzoNobel kwam in juni een inhaalslag op gang.

Bij de coatingsdivisie nam de vergelijkbare omzet met 13 procent toe naar 1,7 miljard euro, vooral doordat hogere kosten via een prijsstijging van 19 procent werden doorgerekend. Bij de verfdivisie nam de vergelijkbare omzet met 6 procent toe tot 1,2 miljard euro. Als gevolg van de kostenstijging daalde het aangepaste operationeel resultaat bij deze tak met 29 procent naar 133 miljoen euro. Bij coatings kwam dat 16 procent lager uit op 146 miljoen euro. Het aangepaste operationele resultaat voor heel AkzoNobel daalde met 26 procent naar 249 miljoen euro. De nettowinst ging met 59 procent omlaag naar 106 miljoen euro.

Conclusie

AkzoNobel herhaalde de doelstelling van een aangepaste bedrijfskasstroom (ebitda) van 2 miljard euro in 2023. In de eerste jaarhelft daalde dit bedrag met 20 procent naar 337 miljoen euro. De kans is heel groot dat de lat omlaag moet. Dat komt dan voor rekening van Gregoire Poux-Guillaume, die in november aantreedt als topman. In afwachting van meer realistische doelstellingen blijft een verkoopadvies van kracht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content