Weg met de papieren cheque

De papieren maaltijdcheques moeten steeds meer wijken voor de elektronische variant. Welke voordelen hebben de e-maaltijdcheques?

Maaltijdcheques blijven een populair extralegaal voordeel voor werknemers en bedrijfsleiders. Sinds 1 januari 2011 be-staat de maaltijdcheque ook in een elektronische versie. De e-maaltijdcheque sluit zo dicht mogelijk aan bij de papieren variant. “Een werkgever die wil overschakelen op elektronische maaltijdcheques, kiest een uitgever. Die bezorgt alle werknemers een chipkaart”, zegt Jean-Louis Van Houwe, de CEO van Monizze, dat e-maaltijdcheques uitgeeft. “Elke maand wordt het tegoed van de maaltijdcheques gestort op een rekening die is gekoppeld aan de chipkaart. De gebruiker krijgt daarna een bericht dat het geld op de rekening staat en beschikbaar is. Als de gebruiker met cheques wil betalen in een winkel waar de kaart wordt aanvaard, steekt hij de kaart in de betaalterminal. Het tegoed verschijnt, hij drukt op ‘oké’ en de betaling is gebeurd. Is het totaal op het kasticket hoger dan het saldo op de kaart, dan kan de rest met een gewone bankkaart worden voldaan.”

Monizze is een van de drie ondernemingen — naast Sodexo en Edenred — die in ons land maaltijdcheques uitgeven; ze is de enige van de drie die uitsluitend focust op elektronische maaltijdcheques.

Naar een langere geldigheidsduur

Omdat veel maaltijdcheques ongebruikt bleven na het verstrijken van de geldigheidsduur, is de geldigheidstermijn ervan sinds 11 augustus 2013 verlengd van drie tot twaalf maanden. Dat geldt zowel voor papieren als voor elektronische cheques. De geldigheidsduur van twaalf maanden moet op de papieren maaltijdcheques uitdrukkelijk vermeld staan. Cheques waarop nog een geldigheidsduur van drie maanden staat, werden door die wijziging niet verlengd. Die cheques tijdig uitgeven, blijft dus de boodschap.

De e-maaltijdcheques hebben zowel voordelen voor de werkgever als voor de werknemer die ze ontvangt. Met zo’n cheque kan de werkgever heel wat administratiekosten besparen. De kostprijs van een e-maaltijdcheque is voor hem twee tot tien keer lager dan die van de papieren tegenhanger.

Ook voor de gebruikers zijn er heel wat voordelen. Ze zijn beter ingedekt tegen het risico van verlies of diefstal, want de kaart kan gemakkelijk worden geblokkeerd. Ook het risico dat de elektronische cheques vervallen, is beperkt. De uitgevers moeten ervoor zorgen dat de cheques die het eerst vervallen, het eerst van de kaart gaan. Bovendien kan de gebruiker op de betaalterminal gratis het saldo en de geldigheidsduur van de ongebruikte e-maaltijdcheques controleren. Als een cheque dreigt te verstrijken, moet de gebruiker daarvan uiterlijk één week voor de vervaldatum van op de hoogte worden gebracht.

Betaalterminals

E-maaltijdcheques kunnen enkel worden gebruikt in zaken die ze aanvaarden en over een betaalterminal beschikken. De betaling kan gebeuren op de dezelfde terminals die worden gebruikt om met een betaal- en een kredietkaart te betalen. De kosten voor de handelaars zijn lager of gelijk aan die van Bancontact/Mister Cash en zijn minder hoog dan de kosten die verbonden zijn aan betalingen met een kredietkaart.

JOHAN STEENACKERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content