Weg met de mooie praatjes

Bart Martens lanceerde zes jaar geleden het hr-bedrijf Etalentis. Bij zijn mentor Karel Vinck, een veteraan van vele oorlogen, tankte Martens zelfvertrouwen voor de stap naar het buitenland.

Ik heb Karel gekozen omdat ik enkel iets aanvaard van iemand die iets bewezen heeft.” Bart Martens windt er geen doekjes om. Hij moest en zou aan Karel Vinck gekoppeld worden voor het programma Jonge Managers, Wijze Mentors, een initiatief van de Vlaamse Management Associatie (VMA) in samenwerking met Trends. Vinck speelde onder meer eerste viool bij wereldbedrijven als Be- kaert en Umicore, en was ook drie jaar de baas van de NMBS. Hij werd telkens ingehuurd om orde op zaken te stellen bij ondernemingen die dringend een drastische herstructurering moesten ondergaan. Hij klaarde de zware klus vrijwel steeds zonder sociaal conflict. ‘De specialist van de merde‘ noemde dit blad de 73-jarige Vinck enkele jaren geleden nog. “Je krijgt er een goed gevoel bij dat iemand als Karel Vinck zich wil engageren om een kleine onderneming van 45 mensen te begeleiden. Dat geeft psychologisch een boost”, zegt de 34-jarige outsourcingspecialist Martens. “Hij had heel snel door wat mijn problemen waren, als kleine ondernemer. Ik had het zo snel niet verwacht.”

Etalentis levert projectwerk en technische ondersteuning, vooral aan grote bedrijven die bijkomende technische kennis nodig hebben. Martens is eige-naar en heeft ook operationeel de leiding in handen. Het bedrijf uit Hasselt heeft onder meer de brouwer AB InBev, de materialengroep Umicore en het voedingsconcern Kraft in zijn klantenbestand. In slechte economische tijden zijn de activiteiten van Etalentis een groeibusiness zonder meer, zegt Martens. “Bedrijven reduceren het aantal vaste mensen. Maar technische werkzaamheden moeten toch gedaan worden en die worden dan eerder uitbesteed.”

Met de rug tegen de muur

Martens lonkt ondertussen naar het buitenland, en vond in Vinck een klankbord voor zijn plannen met Etalentis. De ervaren rot Vinck liet er geen gras over groeien. Hij hanteerde zijn boek ‘ De weg naar doorbraak‘ als leidraad. “Ik heb in ons eerste gesprek gezegd dat het mij niet interesseert als we niet kunnen discussiëren over dat concept van doorbraak. Het legt uit hoe je toch weer vooruit kan wanneer je met de rug tegen de muur staat. Je moet dan zeer ambitieuze doelstellingen durven te stellen. Soms kan dat tegenvallen en moet je van richting veranderen, dus moet je zorgen voor een pijplijn met ideeën over innovatie. Je kan niet blijven leven op een product of dienstverlening die je in 2010 ontwikkeld hebt, en hopen dat die in 2025 nog functioneert. Je moet dus belangrijke innovatiecapaciteit hebben, en dan zit je opnieuw bij het concept van doorbraak. Je moet dus altijd vertrekken van het standpunt dat je vooruit moet durven te gaan. Soms moet je daar dan wel een zeer zware prijs voor betalen, maar mijn ervaring is dat je er uiteindelijk altijd doorkomt.”

“Omdat we zo snel concreet zijn ge-worden, ben ik heel snel een aantal dingen beginnen toe te passen in mijn onderneming en bij klanten”, reageert Martens. “We zijn een aantal samenwerkingsvormen aan het implementeren die vandaag inslaan als een bom. De banken zijn een heel concreet voorbeeld. Ik heb er het resultaat van het mentorschap al toegepast. Ik ging vroeger naar de bank, zat mooi aan tafel en luisterde. Nu heb ik dat omgedraaid en gezegd, met alle respect, ‘jij komt naar mijn verhaal luisteren’. Karel heeft me ook geleerd de zaken inzichtelijk te maken. Niet meer met mooie praatjes te komen, maar met een inzichtelijk cashplan waar de bank oren naar heeft.” Met het feit dat hij Vinck aan zijn zijde had staan, pakte Martens daarbij graag en zonder verpinken uit. “Natúúrlijk haal ik dan aan dat ik in zo’n mentorschaptraject zit.”

Etalentis positioneert zich nu beter dankzij Vinck, stelt Martens. “We hebben vandaag kennis en kunde in huis om dingen beter en anders aan te pakken. We kunnen strategisch advies geven aan onze klanten. Karel heeft op dat vlak zeker inzichten gegeven. Vroeger werden mooie plannen ontwikkeld door consultants, waar veel geld voor werd be-taald, maar die plannen bleven dan op directieniveau steken.”

Zwarte sneeuw

Vinck heeft Martens er wel voor gewaarschuwd dat zijn pad bepaald niet altijd over rozen zal lopen. “Ik heb veel herstructureringen doorgemaakt, maar iedere keer heb ik zwarte sneeuw gezien”, zegt Vinck. “Zodra het lukt, spreekt men daar niet meer over. Bart gaat zeker ook moeilijke perioden doormaken. Als je als jonge ondernemer een beslissing neemt, neem je zeer grote risico’s. Alle beslissingen kunnen het overleven van je bedrijf in het gedrang brengen. Hij loopt in feite veel grotere risico’s dan een groot bedrijf. Maar het voordeel van onze discussies is dat hij nu zekerder is bij het beslissen”, vindt Vinck, die zich gecharmeerd toont door de toekomstplannen van Martens.

“Ik zou graag zien dat Etalentis het succes kent dat het verdient, want het heeft een goed product”, aldus Vinck. “Dit bedrijf zal toonaangevend worden in zijn sector. Als ik daar nog iets aan kan bijdragen, met veel plezier”, aldus Vinck, die ten stelligste ontkent dat hij zich als voorzitter van de VMA wel verplicht voelde zich in te schakelen in het mentorprogramma. “Ik had kunnen zeggen dat mijn agenda vol zat, maar ik heb het met veel plezier gedaan. Jonge ondernemingen zullen een grote rol moeten spelen in de noodzakelijke economische groei van onze regio.”

Tweede editie

De ex-Manager van het Jaar en voormalige VEV-voorzitter vindt trouwens dat het mentorschap twee jaar zou moeten duren. Verscheidene mentor-managerkoppels van de eerste editie gaan al op eigen houtje door. Bovendien lanceert de VMA volgend jaar een tweede editie van het programma. De organisatoren overwegen het nieuwe programma sowieso al over twee jaar te laten lopen. “Aan kandidaten alvast geen gebrek”, zegt Vinck, die erop wijst dat het tijd vergt om de jonge manager en zijn bedrijf te leren kennen. “Bart is er wel klaar voor, maar het zou in het voordeel van zijn bedrijf zijn als ook wij de dialoog voortzetten. Vooral dan als hij in de groeifase komt waarbij hij buiten de grenzen gaat, meer Europees denkt. Daar hangen toch risico’s van een andere natuur aan vast dan die die hij tot nu toe heeft gekend. Maar hij mag altijd zijn zienswijze bij mij komen aftoetsen. Je kan namelijk zo enthousiast over je bedrijf zijn dat op zeker ogenblik het beoordelingsvermogen wat te subjectief wordt.”

En of Martens al een voorzitter heeft voor Etalentis? “Neen nog niet, maar ik heb wel een idee”, klinkt het, terwijl hij een fractie van een seconde richting Vinck kijkt.

BERT LAUWERS, FOTOGRAFIE PAT VERBRUGGEN

“We zijn een aantal samenwerkingsvormen aan het implementeren die vandaag inslaan als een bom” Bart Martens (Etalentis)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content