WEG BIJ DE RIJKSWACHT

Hij was jarenlang officier bij de rijkswacht, maar voelde zich al van bij het begin een echte entrepreneur en deal maker. Eén voorbeeldje maar. In 1989 leidde Fernand Hollevoet (42 j.) de projectgroep bij het korps die op zoek was naar een systeem dat alle binnenkomende “101”-meldingen kon registreren. Hij gaf de voorkeur aan de Digilog, een experimenteel concept van het Ieperse spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie Speech Products ( LHSP) dat alle inkomende en uitgaande telefoongesprekken vastlegde op de harde schijf van een computer in plaats van op een bandopnemer.

De West-Vlaming, geboren en getogen in Oostende, hield voet bij stuk en haalde zijn slag thuis. Eind 1989 kocht de rijkswacht de Digilog voor zo’n 53 miljoen frank en kon Hollevoet voltijds in dienst gaan bij LHSP. Lang bleef hij er niet. In juli 1992 verliet hij het bedrijf. “Betalingsmoeilijkheden,” zo gaf Hollevoet veelzeggend als reden op. De Ieperse hightech-firma moest toen alle hens aan dek roepen om het hoofd boven water te houden.

Hollevoet vond een gepast alternatief. In dezelfde periode wilde LHSP zijn afdeling toepassingen voor eindgebruikers – samengebracht in de nv Stentor – van de hand doen. Het Duitse Kreutler, een specialist in registratie-, tijds- en alarmsystemen, was erg geïnteresseerd, maar kon geen akkoord bereiken over de prijs. Op de koop toe kreeg Fernand Hollevoet te horen dat zijn loon gekoppeld werd aan de Stentor-Kreutler- deal.

Toen die gesprekken voortijdig afbraken, ging hij tot de actie over. “Ik nam telefonisch contact op met de topman van Kreutler en stelde hem voor om op eigen houtje een filiaal voor de groep in België op te starten.” Zijn voorstel werd aanvaard. En blijkbaar niet toevallig. De ervaring die Hollevoet had opgedaan bij de rijkswacht, bleek voor Kreutler van goudwaarde. “Als officier had ik nog de functionele behoeftenstudie van het radiocommunicatienetwerk Astrid begeleid,” merkt hij op. Het Duitse bedrijf wilde hiervoor alles op alles zetten. Met succes, want deze zomer werd het contract – met een duur prijskaartje van 11 miljard frank – definitief toegekend aan het consortium Kreutler- NokiaTelindus.

De champagnekurken heeft Fernand Hollevoet niet horen knallen. In 1995 stapte hij al over naar Lucent Technologies België, waar hij meteen managing director werd. Hij kreeg er grote klanten onder zijn bevoegdheid, zoals de telemarketinggroep Sitel en de Navo. Tussen haakjes: Lucent, dat halverwege de jaren ’90 ontstond uit de splitsing van de activiteiten van AT&T, kan nu ook een graantje meepikken uit het Astrid-contract – als onderaannemer van Telindus.

Begin deze maand zocht Fernand Hollevoet alweer andere horizonten op. Hij werd benoemd tot regional director van Lucent Technologies voor het Midden-Oosten en Afrika. De nieuwe thuishaven wordt Bahrein aan de Perzische Golf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content