Wederopstanding

THOMAS PIETERS Niet alleen ambitieus, ook heel perfectionistisch. © REU

Na drie matige jaren in de European Tour heeft Thomas Pieters de Masters van Tsjechië gewonnen. Noem het gerust een wederopstanding. De Belgische nummer één haalde bij zijn debuut bij de profspelers meteen de krantenkoppen toen hij in 2015 en 2016 drie toernooien won in het Europese circuit en heel goed presteerde in de Ryder Cup. Daarna werd hij in 2017 vierde in de Masters van Augusta. Maar sindsdien zat de Antwerpenaar in een dip, alsof hij al te zeer ging twijfelen aan eigen kunnen. Uit zijn lichaamstaal sprak frustratie en soms ingehouden woede. De clubs die hij op de fairways vernielde, waren stille getuigen van zijn negatieve instelling.

Thomas Pieters is niet alleen ambitieus, hij is ook heel perfectionistisch. Hij werd opgeleid in de Amerikaanse school en is alleen tevreden met een overwinning. De voorbije twee jaar bleef hij dan ook serieus op zijn honger zitten, met uitzondering van het Wereldkampioenschap in Melbourne, waar hij schitterde samen met landgenoot Thomas Detry. Pieters werd zelfs niet opgenomen in het Europese team voor de recentste Ryder Cup. Ondertussen sloeg de twijfel toe en verloor Pieters vertrouwen in zijn swing.

De overwinning op de Albatross, in de buurt van Praag, kan dan ook een keerpunt zijn. De Masters van Tsjechië is geen toptoernooi in het Europese circuit. Met een prijzenpot van 1 miljoen euro zit het hooguit op het niveau van de Belgian Knockout op Rinkven. Zo kwam er geen enkele speler uit de top vijftig van de wereld aan de afslag. Maar anderzijds is een toernooizege altijd belangrijk, en zette Pieters een indrukwekkende prestatie neer: vol vertrouwen en bijna feilloos van start tot finish, sterk in driving én putting. En toen de jonge Spanjaard Adru Arnaus hem nog kwam bedreigen, zette Pieters al zijn ervaring in. Een bewijs daarvan was de heel verstandige beslissing om op de vijftiende hole een dropshot te nemen, toen zijn balletje in het hoge gras lag. Op die manier redde Pieters de par. “Ik ben heel tevreden met mijn prestatie”, zei de Antwerpenaar na afloop heel terecht.

De overwinning op de Albatross kan een keerpunt zijn voor Thomas Pieters.

Voor Thomas Pieters was de Tsjechische Open na hetzelfde toernooi in 2015, de KLM Open in 2015 en de Made in Danemark in 2016 de vierde toernooizege. Hij staat nu ook opnieuw in de top honderd van de wereld en 42ste in de Race to Dubai.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content