“We voelen de besparingen nu al”

Traditioneel volgt de ICT de trend van de investeringen. Vandaag is dat goed nieuws. Investeringen zijn minder gevoelig aan prijs- en dollarschommelingen dan de privéconsumptie. Agoria verwacht wel een iets minder snelle groei.

“De voorbije drie jaar waren zeer goede investeringsjaren”, zegt Christian Vanhuffel, directeur van Agoria, de sectororganisatie voor de informatica- en communicatie-industrie (ICT). “Vooral omdat er na de investeringsuitval tussen 2001 en 2004 nood was aan een inhaalbeweging.” In de ICT-sector als geheel zwakt de groei nu af tot zo’n 2 tot 3 %, iets lager dan de 3 % in 2007.

In kringen van de Antwerp Digital Mainport (ADM), een organisatie die ICT-gebruikers en -leveranciers samenbrengt, is al enige aarzeling vast te stellen. “We voelen nu al in de ICT dat er besparingen zijn. In een aantal bedrijven is er een zekere voorzichtigheid over investeringen”, zegt ADM-voorzitter Jan De Schepper, CEO van Telindus België. Na zeven jaar van investe-ringen in efficiëntieverhoging verwacht hij een beweging in de richting van informatica-investeringen die groei creëren – denk aan ‘virtuele’ banken als Rabobank.be of ING Direct, waar de bank het informaticasysteem is. “Je kan niet blijven afslanken, er is een grens.”

Vanhuffel van Agoria situeert de groei in de uitbesteding van informatica aan externe bedrijven, een outsourcingstrend die zich doorzet, en in sommige niches van communicatie, zoals internet en mobiele e-mail en internet.

Het globale ICT-groeicijfer dekt grote verschillen. In de informaticabranche valt de groei volgens adviseur Patrick Slaets van Agoria ICT terug van ongeveer 5 % in 2007 tot 3 tot 4 % in 2008. De telecommarkt blijft daarentegen stagneren met een groei tussen 0 tot 1 %, net als in 2007. De zeer forse groei in mobiel internet en de nog altijd stevige groei in vast internet (wat daarover ook geschreven mag worden) kunnen de afkalving van de vaste telefonie nauwelijks compenseren.

De werkgelegenheid bij de ICT-bedrijven blijft naar verwachting dit jaar toenemen met 1000 tot 2000 banen, maar dat is minder dan de 3000 bijkomende jobs die in 2007 werden gecreëerd. Dat was trouwens een cijfer dat Agoria een jaar geleden maar op 1500 had begroot. Het goede nieuws is dat het aantal openstaande vacatures niet meer oploopt. Al is dat ook weer het slechte nieuws: de tragere groei creëert gewoon minder banen.

Door: Hans Brockmans, Lieven Desmet, Daan Killemaes, Bert Lauwers, Bruno Leijnse, Alain Mouton, Eric Pompen, Wolfgang Riepl en Sjoukje Smedts.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content