“We gaan zelf opleiding organiseren”

De no-nonsenseaanpak en de korte communicatielijnen van Etienne Schreurs maken Saga tot een van de meest rendabele Belgische ICT-dienstenleveranciers.

De zwarte Range Rover van Etienne Schreurs (57) torent uit boven de geparkeerde wagens voor het anaXis-gebouw in Hasselt. Een nutsvehikel voor de jager op groot wild. Toch blijft Schreurs na 30 jaar nog altijd vooral gepas-sioneerd door informatica.

Hij was nog gedelegeerd bestuurder van IBM-partner Hardi in de jaren tachtig en later de rechterhand van Guy Borgerhoff van de Administra/CIM/Hardi-groep. Borgerhoff begon met Ilias Consulting, Schreurs kocht in 2003 Saga Consulting. De acquisitie van de Belgische systeemintegratietak van T-Systems, een jaar later, verviervoudigde de omzet en legde de basis voor de groep. Vijf jaar na elkaar is Saga Consulting Trends Gazelle geworden, twee keer zelfs Ambassadeur voor Vlaams-Brabant.

Via de familieholding EMV Beheer controleert Schreurs nu 100 procent van de bedrijven Saga Consulting, anaXis en Saga Systems die vorig jaar goed waren voor 33 miljoen omzet en 123 werknemers. Het is een efficiënte outfit met een bedrijfswinstmarge van 9 procent in het crisisjaar 2009 en zelfs van 14 procent in 2008, ver boven het niveau van de gemiddelde middelgrote ICT-dienstverlener.

Schreurs spreekt snel, jumpt over woorden als een skateboarder. Hij ziet de verklaring voor zijn succes in zijn projectbusiness – tegen concurrenten als Accenture, Capgemini en Cronos – en in zijn directie. Buiten Schreurs is dat een groepje van zes dat elke maand vergadert en de grote lijnen uitzet. Geen Limburgs onderonsje. Twee tweetalige Walen leiden Saga Consulting, goed voor 87 procent van de omzet van de groep.

Groei bij middelgrote bedrijven

In juni leverde Saga Consulting bij de Christelijke Mutualiteiten Refac op, de reorganisatie van het circuit van derdebetalersfacturen. Voor Saga Consulting was het een vasteprijsopdracht van 10.000 mandagen. “Op de piek hadden we daar een team van 30, met nog eens evenveel medewerkers van hen”, glundert Schreurs. Het was de derde poging van de CM om het derdebetalerscircuit te automatiseren. Saga Consulting is nu ook gekozen om het systeem te onderhouden.

“Verhuur van personeel is nog altijd de helft van onze omzet, maar mijn passie zijn de projecten. Daar draait het rond mensen die de klant begrijpen, hem kunnen aansturen en motiveren en die de methodologie hebben om het uit te voeren. Vind je die mensen, dan sta je sterk. Dat is het succes van Saga.”

Saga deed ook veel projecten voor Fortis en ING. Het likt nu zijn wonden. “Bij de banken hebben we dicht bij de 100 mensen verloren (freelancers inbegrepen). Dat recupereren we nu, maar niet allemaal bij de banken. Wij zaten een beetje vastgeroest in de financiële wereld. Die fout gaan we niet meer maken. Wij zitten veel te weinig in bedrijven buiten de top 100. ”

Saga prospecteert nu om ook bij iets kleinere organisaties aan de bak te komen. Een dure zaak. Vandaar het belang van de 10 procentparticipatie die Schreurs’ holding EMV Beheer in maart nam in ON2IT Belgium, een joint venture met de Nederlandse informaticabeveiliger ON2IT. “Zij brengen ons bij een heel ander klantenpotentieel”, zegt Schreurs.

Websitebouwer opent nieuwe poorten

Een tweede scenario loopt via het Hasseltse Saga-filiaal anaXis, een websitebouwer met 400 klanten die dit jaar 30 procent hoopt te groeien tot meer dan 4 miljoen euro omzet.

AnaXis biedt een totaalpakket van hosting, maatwerk, design en communicatieconsultancy en haalde het jongste jaar een paar grote opdrachten binnen, onder meer voor verzekeraar Hamburg-Mannheimer en sociaal secretariaat Sodiwe. Recent leverden de Hasselaren een extranet aan Toerisme Limburg. Indigov, een onderzoeksbureau dat zich in e-overheid specialiseert, riep anaXis vorige week nog uit tot beste stedelijke en gemeentelijke websitebouwer van Vlaanderen en Brussel.

Schreurs nam anaXis in 2008 over van het management en van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM. Hij verstrakte de financiële discipline en haalde de schuld omlaag. Leveranciers werden stipter betaald, de facturen sneller geïnd. “Tot dan toe waren we vooral een Limburgse webbouwer met 30 werknemers. Vandaag zijn we met meer dan 50. We hebben de commerciële kracht van Saga kunnen benutten”, zegt algemeen directeur Mark Vanlook, die ook voor de overname al de leiding van anaXis had.

Het Saga-gebouw in de Walenstraat in Hasselt raakt stilaan vol, maar ondanks de personeelstoename stagneerde de omzet in 2008 en 2009. De bedrijfswinst viel terug. “We willen meer aanwezigheid in de rest van België. Dus hadden we twee opties. We plaatsten eerst mensen in ons kantoor in Zaventem, maar dat werkte niet. Aansturing, controle en overzicht zijn moeilijk. Dus gaan we nu voor optie twee: een acquisitie”, zegt Schreurs.

In 2009 waren de prijzen laag, niemand wilde verkopen. Dat is nu anders. AnaXis had eind augustus nog een afspraak met een kandidaat. In de zomer kocht het al het Lithium ICT, ook uit Hasselt, een achtkoppige bouwer van gemeentelijke websites.

Zorginformatie spurt vooruit

Met tien werknemers is Saga Systems het kleinste bedrijf uit de groep. Na de verzelfstandiging in 2008, noteerde het vorig jaar voor het eerst een bedrijfswinst over een omzet van toen 1,2 miljoen. Het geheim daarachter is het distributieakkoord dat Saga Systems in 2008 sloot met Partezis, de partner voor de zorginformatiesystemen van zo’n 750 instellingen, oorspronkelijk ontstaan uit de katholieke zuil. Partezis had geen oplossing voor dienstroosterplanning. Het pakket van Saga Systems hielp hen dat invullen. “Met klanten als het UZ Brussel en de Brugmann-groep zijn we vandaag marktleider. We breiden nu uit naar Wallonië. Dit jaar moeten we rond de 2 miljoen euro omzet uitkomen.” Saga Systems polst nu ook de interesse in industriële sectoren en retail.

Zelf niet-informatici omscholen

Vorig jaar was Schreurs nog sceptisch over de conjunctuur. Vandaag voelt hij de zaken bewegen. Maar het blijft een overgangsjaar. “Ik ga niet zeggen dat 2010 in één keer een schitterend jaar wordt. In consulting zullen we een omzet halen die vergelijkbaar is met 2009. ”

Zijn gedachten zijn al bij 2011, als hij de buit kan binnenhalen van de groei die hij nu uitzet. Saga Consulting is twintig. AnaXis wordt tien. Het idee om een groots feest te organiseren is afgevoerd. Het budget gaat naar extra marketing en personeel. “We hebben een recruitment manager aangeworven en we nemen nieuwe verkopers aan. We zien een tekort aan informatici komen. Java-specialisten zijn niet meer te vinden, daarom gaan we met de VDAB en ABIS Training & Consulting zelf opleiding organiseren. Wij hebben daar goede ervaringen mee. Wij gaan niet outsourcen”, zegt Schreurs.

Eerder dit jaar werd Margriet Janssen, de vrouw van Schreurs, bestuurder en co-gedelegeerd bestuurder van Saga Consulting. Is er opvolging? “Mijn dochter werkt bij Saga Consulting, maar ik heb geen idee of ze mijn job ziet zitten”, lacht Schreurs. Zijn jachtuitstappen, van de Ardennen tot Afrika en Tadzjikistan, BlackBerry bij de hand, staan bij zijn management in de agenda. Op dat terrein volgt dochter Veerle zijn spoor, ze is bezig met het behalen van haar jachtdiploma.

bruno leijnse, fotografie thomas legrève

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content