WATER ONDER STROOM

Interelectra gooit zich in de waterdistributie. In mei beslist de gemeenteraad van Tongeren of hij met de Limburgse intercommunale in zee gaat.

Op vraag van het stadsbestuur maakte de Limburgse intercommunale Interelectra, één van de weinige grotere, zuivere intercommunales in Vlaanderen, een studie over de waterdistributie in Tongeren. Jo Geebelen, algemeen directeur van Interelectra: “Wij kunnen de efficiëntie van de waterbedeling verhogen. Door de synergie met onze andere activiteiten – distributie van stroom, kabel en vanaf 2000 ook gas – kunnen kosten bespaard worden. Zo kunnen wij de meters van elektriciteit, gas en water tegelijk opmeten en op één factuur centraliseren. Ook zal de straat bij het aanleggen van de nutsvoorzieningen maar eenmaal opgengebroken moeten worden, wat de bewoners zeker zullen toejuichen.”

Enkel Heusden-Zolder en Tongeren hebben in Limburg nog een eigen waterregie. In totaal zijn er zo’n 8000 abonnees aangesloten. “Wij hebben inderdaad een interessant voorstel ontvangen vanwege Interelectra,” bevestigt Eddy Box (VLD), schepen van Tongeren. “Met Interelectra halen we een sterke partner binnen. We blijven als aandeelhouder bovendien vertegenwoordigd in de raad van bestuur. Op die manier hebben we inspraak in de tarifering.”

Enkele jaren terug formuleerden de Intercommunale Watermaatschappij ( IWM) en de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening ( VMW) al een voorstel over een eventuele overname van de waterbedeling aan Tongeren, maar dit werd te duur bevonden. Op advies van de oppositie wordt nu aan beide instellingen een nieuwe offerte gevraagd. “De stedelijke waterregie is voor de stad Tongeren een erg lonende activiteit. De laatste jaren werd een exploitatiewinst gerealiseerd tussen 10 en 15 miljoen frank,” licht schepen Box toe. “Op basis van deze cijfers en met de nodige extrapolaties zou Interelectra jaarlijks een dividend van 13 à 14 miljoen frank moeten uitkeren aan de stad Tongeren. Tijdens de gemeenteraad van mei hopen we hierover een definitieve beslissing te nemen.”

Jo Geebelen onderstreept dat Interelectra voorlopig zeker niet van plan is om met een voorstel naar alle Limburgse gemeenten te stappen: “Momenteel hebben we de handen vol met de recentelijk verworven gasdistributie. Vanaf 1 juli 2000 gaan we de gasverdeling verzorgen voor 95.000 klanten, wat onze jaarlijkse omzet op 18 miljard frank zal brengen. Trouwens, we hebben van nog geen enkele andere gemeente de vraag gekregen. Wat niet wegneemt dat, als er een vraag komt, we de mogelijkheden zullen onderzoeken.”

De algemeen directeur van Interelectra maakt zich sterk dat in zijn onderneming voldoende knowhow aanwezig is om de nieuwe activiteit met succes aan te pakken: “Akkoord, waterkennis tout court is er niet, maar de acht personeelsleden van de stedelijke waterregie worden wellicht allemaal overgenomen door Interelectra.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content