WAT KIEZEN ?

GROTE VERSCHILLEN.

E-mail op pc’s is zo oud als pc-netwerking zelf, maar dat blijkt niet uit de kwaliteit van de programma’s. De meeste “client” pakketten vertonen nog ernstige lacunes. Wie gaat shoppen, doet er goed aan een verlanglijstje bij de hand te hebben. Een voorbeeld :

Is het pakket aangepast aan uw besturingssysteem (16-bits of 32-bits Windows, Macintosh… ) ?

Zijn de menu’s overzichtelijk, is het gemakkelijk om geadresseerden op te zoeken en in te voeren ? Een pakket als E-Mail Connection, slaat automatisch alle afzenders in een database op, terwijl sommige andere programma’s eisen dat u adressen manueel in een adressenbestand invoert.

Kan u boodschappen gemakkelijk in (een onbeperkt aantal) mappen onderbrengen en ordenen ? Kan u regels definiëren om uw post automatisch naar mappen door te sluizen ? Exchange in Windows 95 en Netscape Navigator falen hier. Sommige andere pakketten voorzien te weinig selectiecriteria of bekijken alleen de hoofding en niet de hele tekst.

Zijn er auto-forward en auto-answer faciliteiten ?

Openen de berichten zich automatisch als u er met de cursor over gaat ? Dergelijke preview-functie is nuttig omdat u dan beter kan zien of een bericht belangrijk is of niet.

Kan u uw hele correspondentie op woorden of afzenders doorzoeken, of moet u zich beperken tot een selectie van items, of tot de hoofdingen alleen ?

Zijn de berichten exporteerbaar naar gewone tekstverwerkers ?

Kan u vlot rondzendlijsten aanmaken ? Blind Carbon Copy gebruiken (dat wil zeggen naar een rondzendlijst sturen, zonder dat de ontvangers dat van elkaar weten ?). Kan u bevestiging van ontvangst of van lezing ontvangen ? Een prioriteitswaarde toekennen ?

Het is verbazend dat niet alle programma’s uw postbus automatisch via een modem kunnen contacteren. Onder meer bij E-Mail Connection moet u de modemverbinding eerst manueel tot stand brengen. Daardoor kan u uw post niet downloaden tenzij u zelf aan de pc zit.

Een moderne e-mail bevat vaak bijlagen die via MIME, UUencoding of BinHex gecodeerd zijn. Uw pakket moet dergelijke bijlagen automatisch kunnen decoderen. Bijdetijdse e-mailsoftware laat tegenwoordig ook toe om actieve URL’s (Internet-adressen) in uw boodschappen te stoppen. Zo kan u uw e-mail- of website-adres in klikbare vorm meesturen. De ontvanger klikt op het adres en start zo zijn browser die hem naar de gewenste site voert of zijn e-mailvenster opstart. Netscape Navigator laat toe van hele webbladzijden als bijlage te versturen, alle snelkoppelingen en Java-programma’s incluis.

Encryptie en digitale handtekeningen moeten liefst in het pakket zelf zijn geïntegreerd.

Zijn fax en e-mail in één pakket geïntegreerd en vanuit één scherm te gebruiken ? Is dat niet het geval, dan moet u nog altijd twee adresboeken en twee sets correspondentie bijhouden.

Ondersteunt de software het Internet Message Access Protocol (IMAP). Dat laat onder meer toe om niet alleen hele boodschappen op te vragen van de server, maar alleen de hoofdingen, of om volumineuze bijlagen op de server te laten (als die IMAP ondersteunt).

Volgt het pakket de MAPI-standaard, zodat u vanuit MAPI-klare programma’s, zoals Word 95, kan e-mailen ?

Grotere bedrijven, die zich een e-mail server aanschaffen, zullen ook andere factoren willen overwegen. Een greep uit de lijst die de Leuvense ontwikkelaar van add-ons voor cc : Mail en Notes, e-MailWare Development, voor evaluaties gebruikt : uitbreidbaarheid, onderhoudsgemak, foutrapportering, monitoring vanop afstand, efficiëntie in het opslaan van berichten, het aantal platformen waarop de clients draaien, de integratie met andere e-mailsystemen via standaarden, mogelijkheid om het e-mailsysteem als werkstroomtoepassing te gebruiken, synchronisatie tussen postbussen op het bedrijfsnetwerk en postbussen op draagbare pc’s, gebruik van directory services (automatisch opsporen van geadresseerden), etcetera…

BNL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content