Wat 2022 brengt

TIGER WOODS De 46-jarige Amerikaan is filosofischer geworden. © Getty Images

Het nieuwe golfseizoen is officieel begonnen met het kampioenentoernooi van Hawaï, een evenement van de PGA Tour. Het seizoen belooft zowel in het Amerikaanse als het Europese circuit heel boeiend te worden. We zetten de belangrijkste aandachtspunten voor 2022 op een rij.

1. Tiger Woods

Tien maanden na zijn ernstige auto-ongeval nam Tiger Woods samen met zijn zoon Charlie deel aan een demonstratietoernooi in Orlando. Na afloop had de vroegere nummer één van de wereld “een goed gevoel”, maar hij gaf ook toe dat hij niet meer in staat is voltijds mee te draaien in de PGA Tour. In het beste geval, als zijn rechterbeen niet al te zeer opspeelt, zou hij een paar toernooien kunnen spelen op parcours waar hij van houdt, met de stiekeme hoop zijn palmares uit de breiden met een zestiende grandslamoverwinning. Eén ding is zeker: kan hij straks niet meer voor de toernooizege gaan, dan zullen we Tiger Woods niet veel meer aan het werk zien. De 46-jarige Amerikaan is filosofischer geworden en beseft dat hij ook zonder golf van het leven kan genieten.

2. Belgen in de top 50

Het zou best kunnen dat er twee Belgen doordringen tot de top vijftig van de wereld. Thomas Pieters (65ste) zat eind 2021 in een klimmende curve en bewees dat door de Portugal Masters te winnen. Ook Thomas Detry (94ste) bevestigde vorig jaar dat hij zijn plaats bij de elite verdient. Het enige wat de Brusselaar nu nodig heeft om een nieuwe stap vooruit te zetten, is een toernooi op zijn naam schrijven. Zowel Pieters als Detry heeft de ambitie later in het Amerikaanse circuit mee te draaien. Daarvoor moeten ze absoluut een plaats in de top vijftig afdwingen. Met een beetje geluk en goede prestaties kan dat snel gaan: Abu Dhabi (20-23 januari) en Dubai (27-30 januari) zijn dan ook belangrijke afspraken voor onze landgenoten.

3. Nicolas Colsaerts

Nicolas Colsaerts heeft twee teleurstellende seizoenen in de Europese Tour achter de rug. In 33 toernooien finishte 39-jarige Brusselaar amper twee keer in de top tien. Op de wereldranglijst viel hij terug naar de 414ste plaats. Meer dan ooit is 2022 het jaar waarin Colsaerts orde op zaken moet stellen, anders dreigt hij zijn deelnamerecht aan toernooien van het Europese circuit te verliezen. Ook in het verleden stond hij al eens met de rug tegen de muur en begon hij net dan weer sterk te presteren. Soms lijkt het of de Brusselaar die extra adrenaline nodig heeft om op zijn beste niveau te spelen. Het zou ook helpen als de gezondheidscrisis uitklaart. Colsaerts is een van die spelers die alleen het beste van zichzelf kunnen laten zien als ze helemaal zorgeloos op de baan staan. Bovendien is het nu hopen dat zijn recente nierproblemen de Brusselaar niet al te veel parten spelen.

4. Amerikaans overwicht

Op dit moment staan niet minder dan zeven Amerikanen in de internationale top tien (en veertien in de top twintig). De kans is natuurlijk heel klein dat de Spanjaard Jon Rahm, momenteel de onbetwiste nummer één, uit die top tien valt. Bovendien is Europa in die top tien ook vertegenwoordigd door de Noord-Ier Rory McIlroy en vooral de jonge Viktor Hovland.

Het neemt niet weg dat de internationale golfsport wordt gedomineerd door de nieuwe Amerikaanse generatie, met voorop Collin Morikawa, die vorig jaar de US Open en de Race to Dubai won. De Californiër is ook nog maar 24 en in alle onderdelen van het spel absolute top. Nogal wat waarnemers tippen hem nu al als de volgende nummer één van de wereld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content